"Прозрачност без граници": Големият проблем с контролирания и купения вот е налице

На локално ниво става дума дори за контролиране чрез местната бакалия, обясни Калин Славов

11.06.2021 | 09:23 Редактор: Юлия Христова

Асоциация "Прозрачност без граници“ ще осъществява мониторинг на предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори за 46-ото НС, които ще се проведат на 11 юли. Организацията си поставя за цел да насърчи участниците в изборния процес да прилагат стриктно международните демократични стандарти при провеждането на избори. 

Както традиционно се оказва, големият проблем с контролирания и купения вот е налице. В създалата се ситуация има доста ограничения на политическата сцена, очакваме 7 формации да влязат в новото НС. Никой няма да има достатъчно голям превес и всички са интересни за сенчестия бизнес. Те са интересни да бъдат подпомагани финансово. Това каза за "България сутрин" председателят на Асоциация "Прозрачност без граници“ Калин Славов.

Според него отиваме към механизми за купуване на гласове.

"На локално ниво става дума дори за контролиране чрез местната бакалия. Има цели групи хора, при които дори банковите им карти или личните им карти не са в тях", посочи той за Bulgaria ON AIR. 

Славов съобщи, че е имало сигнали за разтворени бюлетини за това как е гласувал даден избирател.

"0800 11 224 е телефонът за сигнали на асоциацията, в рамките на изборния ден - без да са наблюдатели се обаждаха хора. Невинаги бяха със сигнали за институция, но самият факт, че са активни, показва, че има чувствителност в обществото. Обичайно призоваваме да се гласува, но е важно и защото този път няма да има разпиляване на вота - заради фрагментираното пространство", обясни събеседникът.

Според него има психологическа бариера при избирателите от по-възрастното поколение заради вота с машини.

"Те се притесняват да не се изложат. Работата на ЦИК е да направи адекватна разяснителна кампания. Няколко прости стъпки, но да бъдат казани - чрез радио, телевизия", допълни Калин Славов.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 дни