България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Социална чайна" помага на лишени от родителски грижи деца

"Младежите не работят едно и също нещо и не са на едно и също ниво", каза Мирослава Милева

09.06.2021 | 08:16 Редактор: Искра Ангелова

"Социални чайни" у нас подготвят младежи от социални домове за пазара на труда. Първата "Социална чайна" е създадена във Варна, а сега са напът да отворят врати и чайни в Пловдив и Велико Търново. Какво представлява този проект и каква е неговата мисия?

"Социалната Чайна" е социално предприятие, което дава първа работа и менторска подкрепа на младежи, лишени от родителски грижи, както и такива от предизвикателна семейна среда. Ние ги наемаме при нас на трудов договор, докато не научат всичко необходимо, за да могат един ден да отидат и да работят някъде другаде", каза директорът на менторската програма Мирослава Милева за "България сутрин".

Тя отбеляза, че се намират в сграда в центъра на Варна.

"На първия етаж има чаен салон/ресторант. Там младежите работят зад бара, обслужват клиенти, готвят, приготвят напитки, поддържат цялото пространство в приветлив вид. На втория етаж имаме семинарна зала, където домакинстваме културни и образователни събития. Там младежите помагат с техническото обезпечаване, поддръжката на етажа, настаняването на гости. И на трети етаж имаме споделено работно място, където хора от цяла България могат да идват и да си наемат само бюро, а не цял офис", коментира още Милева пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че през последните 2-3 години са обособили 5-6 позиции в екипа.

"Младежите не работят едно и също нещо всички и не са на едно и също ниво. Влизат на много базово ниво. Когато стигнат до най-горното, вече би трябвало да са готови да работят някъде другаде. Те не са разделени на възрастови групи. Не сме имали по-голям от 24 години", допълни тя.

Мирослава Милева поясни, че менторската програма, на която тя е директор, е нещото, което всъщност движи целия проект.

"През годините претърпя изключително много метаморфози. В началото бяхме една доброволческа група, която ходеше в домове за деца и си играеше с тях. Днес инициативата е много по-сложна и комплексна. Тя работи на три нива - продължават посещенията в центровете за настаняване от семеен тип, имаме мобилна група във Варна, която организира различни активности за деца, които са под 15 години. Другото ниво е подкрепената трудова заетост. Ние ги държим колкото те имат нужда. Има младежи, които се отказват", посочи Милева.

"Чайната" във Варна е открита официално преди 5 години. Предстои откриване във Велико Търново и Пловдив. 

"Чаят е в основата на нещата, защото в началото, когато мислехме за концепция, си мислехме за ценностна система и какво искаме да променим. Дадохме си сметка, че чаят е нещо много интимно, нещо много лично, което вдъхва спокойствие. Така покрай него завъртяхме всичко, включително цветовата гама. Функционираме и като ресторант, за да може да сме конкурентоспособни и на заведенията по улицата", каза още Милева.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК