България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Онлайн плащания, е-портфейли, криптовалути - експертиза на най-високо ниво в "Бъдещето: Парите"

Коментар на икономическия специалист Петър Илиев

03.06.2021 | 08:58 Редактор: Жаклина Иванова

"Бъдещето: Парите" е вторият специален проект на Bulgaria ON AIR. Дискусията си поставя за цел да даде различни гледни точки за дигиталното банкиране, онлайн плащанията, електронните портфейли, криптовалутите и киберсигурността. Дискусията ще се проведе на 6 юни от 17:30 ч.

"За първи път в България в телевизионен формат се събира такава експертиза - двама подуправители, представители на двете най-големи платежни системи в страната, бивш финансов министър, представител на една от най-големите банки в България, представител на финтех компания и разбира се, Левон Хампарцумян", каза икономическият коментатор Петър Илиев в студиото на "България сутрин".

"Когато тези хора говорят и човек ги слуша внимателно, му става ясно, че това, което му се казва в публичното пространство - от официални институции дори, за това какво представляват парите, какво е бъдещето им, електронните валути и други, не е това, което всъщност се случва", заяви модераторът на дискусията. 

Илиев добави, че се говори много за това как централните банки ще издават дигитални валути, но се оказва, че не всички централни банки могат да го направят. 

"Логично е това да бъде направено само от една банка и това да бъде Китайската централна банка, защото дигиталните валути те връщат към монобанка", уточни още икономическият коментатор. 

Журналистът добави, че монобанката е нещо, което сме го преживяли по времето на комунизма.

"Това е банка, която емитира пари, която прави парична политика и кредитира фирмите. Тази банка се стреми чрез своята политика да постави под пълен контрол всичко", каза още Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че в публичното пространство постоянно се обсъжда как всичко ще се разплаща дигитално.

"Говори се за това как всичко ще се разплаща дигитално. Финтех са технологии, които ти дават възможност чрез всички модерни устройства да заплащаш незабавно, в рамките на 10 секунди", коментира още Илиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 месец
А некой съответно ще ти ограби всичко в рамките на 10 секунди... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Неизбежна промяна! Важно е да е смислено и достъпно направена! Сигнализирай за неуместен коментар