България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Когато известни писатели срещат своите млади читатели   

Въпреки обвиненията, че българинът не чете, качествените книги излизат бързо у нас, каза Захари Карабашлиев

26.05.2021 | 09:28 Редактор: Юлия Христова

Български творци ще зарадват със среща-разговор ученици в четвъртото издание на Международен литературен фестивал „Варна Лит 2021“. Фестивалът ще се проведе от 1 до 5 юни във Варна, а тема на тазгодишното издание е "Герои сега“. 

Не е само за деца този фестивал, той е свързан с разказването на историите, има различни форми, които могат да бъдат разказани. Всяка вечер ще имаме срещи с обществеността на Варна. Това каза за "България сутрин" творческият директор на "Варна Лит“ и писател Захари Карабашлиев. 

По думите му има желание за наваксване предвид обстоятелствата около пандемията. Акцент в срещите ще е разговорът с писателя Георги Господинов, а темата - "Минало, бъдеще, минало".

"Тази година сме поканили Здравка Евтимова, Виктория Бешлийска, Мария Касимова-Моасе и други познати имена. Ще имаме думи, китара", допълни Карабашлиев за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че детското четене започва не просто от първи клас нататък, а много по-рано - когато децата държат книжки с картинки и на тях им се чете.

"Неизбежно е един човек на културата да има гражданска позиция, но въпросът е дали да я заявява на глас или не, как да го каже", допълни писателят. 

Той покани всички да посетят и предстоящия Панаир на книгата в София, който започва на 31 май. 

"Въпреки обвиненията, че българинът не чете, качествените книги излизат много бързо у нас", обясни още събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК