България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Прегръдка в писмо" - кампания в помощ на недоносените деца

Коментар на Маргарита Габровска и Ния Коновска в "България сутрин"

21.05.2021 | 08:03 Редактор: Искра Ангелова

"Прегръщам те в мислите си... мечтая да те прегърна в обятията си" - цитат от “Прегръдка в писмо" - една от инициативите на фондация "Нашите недоносени деца". Каква е силата на думите между бебето и родителя?

"Отбелязваме Световния ден на кенгуру грижата в България вече пета година, като през първите години призивът ни беше към неонатологичните отделения да отворят вратите си за родителите в този ден за практикуване на кенгуру грижа, за да се види колко благородно е това. Как коства изключително малко, а всъщност дава много", каза специалистът по ранно детско развитие и логопед Маргарита Габровска за "България сутрин".

Тя подчерта, че през последните 2 години заради пандемията мисията се оказва невъзможна и тази година.

"Тогава ни хрумна тази инициатива - "Прегръдка в писмо", като един символичен начин родителите да прегърнат бебетата си, да им споделят нещо.  Идеята ни беше родителите да напишат писмо, което да предадат в Неонатологичното отделение. Или да запишат аудио, което екипът да пусне на бебето в дните около 15 май", коментира още Маргарита Габровска.

Според психолога и фамилен психотерапевт Ния Коновска, драмата за родителите както е лична, така е и обща.

"В моята работа с родители на недоносени бебета чувствата са в един спектър. Това са чувства на тревога, безнадеждност, вина. Много е важно да се обърне внимание на този чисто психологически момент, защото в неонатологиите капацитетът е ограничен. Фокусът е върху физиологичния аспект. Има усещане за вина: "Дали не можех нещо да направя, за да предотвратя този момент". Когато стане въпрос за такъв травматичен акт - това нещо се пренася и в отношението, защото това дете остава в съзнанието на своите родители като дете под риск, като дете, което трябва да бъде наблюдавано", допълни Коновска в ефира на Bulgaria ON AIR.

И в тази връзка тя е категорична, че думите имат много голямо значение.

"От януари миналата година свижданията бяха преустановени. Имаше известни прозорци в рамките на тази година, в които отделни отделения си позволяваха да допуснат родителите. Проблемът е, че бебетата влизат към групите на пациентите, за които не е позволено свиждане. Но не се отчита фактът, че говорим за друга група пациенти - едни уязвими хора, които имат нужда от своите родители", посочи още специалистът по ранно детско развитие.

Тя добави, че в другите държави този проблем е бил решен още миналата година.

"Ясно е, че вирусът не се предава чрез кърмата, но у нас все още е проблем в Неонатология да бъде занесена кърма", подчерта Маргарита Габровска.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК