България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Спасков: В опашката на здравната криза сме, не е време за смяна на болнични директори

Винаги е възможна, лошо е да се обвърже с политическа промяна, посочи бившият шеф на "Пирогов"

20.05.2021 | 09:15 Редактор: Десислава Атанасова

Наред с рокадите по високите етажи, започнаха проверки в някои от болниците. Заговори се и за смяна на директори. Споменаха се имената на директорите на "Пирогов", "Александровска болница" и ВМА. В какво финансово състояние се намират болниците след една година работа в пандемия?

"Естествено е в условия на криза да има и проблем с финансирането. Хората с хронични заболявания спряха да посещават лечебните заведения. А в България така върви здравна система, парите ходят след пациента. Аз се надявам, че сега ще се излезе от това положение, тъй като кризата отминава". Това заяви бившият директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков в предаването "България сутрин".

Относно смяната на директори на болниците в страната, доц. Спасков е категоричен, че сега не трябва да се правят такива промени.

"Смяната на част от директорите не е голяма, особено по време на временен кабинет. Смените на директори са възможни винаги, лошо е да се обвърже такава смяна с политическа промяна. Това е липса на вкус. Аз се съмнявам, че ще има такива промени, сега сме в опашката на здравната криза -  не е време за такива промени", категоричен е събеседникът на Мария Константинова и Мирослав Димитров.

Финансовото състояние на болниците доцентът обясни с възможността на пациентите да избират къде да се лекуват.

"Малките болници остават в лошо състояние, когато пациентите ходят в големите лечебни заведения", посочи той.

Ваксините срещу Ковид-19 да станат задължителни, особено при медицинските служители. Това се обсъжда през последни няколко дни сред родните имунолози и вирусолози. Според доц. Спасков, това е мярка, която цели да накара повече хора да се ваксинират.

"Когато една такава група от медицински служите отказва да се ваксинира, е притеснително. В Гърция е задължително, а при нас ще има само финансова санкции. Ваксинационният процес тръгна много добре. Трябва да стигнем до 50 хил. на ден, сега се ваксинират по около 40 хил. В момента имаме ваксини и можем да прибегнем до по-масово ваксиниране", заяви доц. Спасков в ефира на Bulgaria ON AIR.

И изрази надежда, че болниците ще се възстановят бързо.

оста бързо ще дойде възстановяването на болниците. Ще трябва обаче да се вземат мерки - промени, механизми на разходи, които да ни предпазят от друга криза", заяви той.

Относно казуса дали болниците трябва да бъдат търговски дружества или не, бившият директор на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", изтъкна, че такава промяна няма да доведе до резултат.

"Мантрата махаме търговските дружества - не е добре. Пример трябва да бъдат болниците, които работят добре, не защото са търговски дружества, а защото имат добър пациентооборот - те са търсени от пациентите и са в добро финансово състояние. Една такава промяна няма да доведе до нищо. Процесът е много сложен и  няма голяма разлика", посочи доц. Спасков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Болниците не са държавни учереждения, не знам дали е разумно да се сменят директори, особено ако добре върви болницата. Сигнализирай за неуместен коментар