fallback

Моноспектакълът "Аз, Сизиф" - колко тежки са камъните в човешкия живот

Представиха го режисьорът Веселка Кунчева и актьорът Стефан Додуров

12.05.2021 | 08:32 Автор: Тодор Петров

Моноспектакълът "Аз, Сизиф" вече няколко години покорява сцените по света. Тази вечер от 19 часа той ще се играе и на сцената на театър "Азарян".

"Вече девета година съществува, основно по световните сцени. В България по-рядко се играе, за съжаление. Премина през сериозни трансформации. Стефан Додуров е третият актьор, който поема камъка на Сизиф. Изключително тежък спектакъл и няма как един актьор 9 години да издържи такава роля", обясни режисьорът Веселка Кунчева пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че трябва да се научим да поемаме камъните, които ни се подават, и да си ги носим.

Кунчева разкри, че спектакълът е бил репетиран цели 9 месеца, докато успеят да открият точната му форма. Имало е прекъсвания, в които екипът е преосмислял нещата, изпадал е в отчаяния и е започвал всичко отначало.

"Благодаря на Стоян Дойчев за приемствеността и помощта да предаде камъка. Тежи много, за пръв път се сблъсквам с такъв тип представление. Почувствах се наистина самотен, когато се качих за пръв път. Започва една шизофрения. Като че ли аз съм срещу спектакъла и трябва да се нагодим, за да избутаме камъка до края", сподели актьорът Стефан Додуров в "България сутрин". 

Веселка Кунчева обяви, че започват много интересен авторски проект - "Прегаряне". В него се занимават с пропускането на човешкия живот в темповете, в които живеем и в натиска да бъдем все по-стабилни за обществото.

"В един момент човек загубва самия си живот в бързането. Това доста се доближава до безсмислието. Когато се фиксираш в погрешните точки и не се спреш, ти пропускаш собствения си живот", обясни тя.

Кунчева изрази надежда, че потъвайки до безобразно дъно в пандемичната обстановка, скоро ще намерим твърда почва и ще изскочим обратно.

А Додуров подчерта, че не трябва да се отказваме. 

"Нещо умря в мен. Това е наивността, които имат всички млади, очакващи реализация и да се занимават с това, което обичат и разбират. Има много актьори и интересни хора, всичките заслужаваме шанс. Надявам се всеки да го намери", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback