fallback

Маратонът "Бягай с усмивка" подкрепя децата с вродени лицеви аномалии

Коментар на организаторите Методи Симеонов и Даниел Иванов

12.05.2021 | 08:22 Автор: Искра Ангелова

Да бягаме с усмивка по Ботевите пътеки в подкрепа на децата с вродени лицеви аномалии. С тази инициатива се заемат Методи Симеонов и Даниел Иванов. А даренията за участие ще отидат директно към Асоциацията за лицеви аномалии. Събитието ще се състои на 23 май от 10 часа.

"Инициативата започна с моята лична история. Миналата година станах баща на близнаци, само едно от двете дечица се роди с вродена цепнатина на устната и небцето. Още по време на бременността научихме тази новина. Тогава знаех много малко за това състояние и какво е необходимо на децата, за да постигнат пълно възстановяване", каза Методи Симеонов в "България сутрин".

Той подчерта, че това състояние е лечимо и с доста добри методи се лекува в България, включително от Асоциацията за лицеви аномалии.

"Това е вторият най-разпространен роден дефект сред децата. Около 1 на 700 се ражда с вродена лицева аномалия. Приех за своя кауза да разпространявам повече информация, тъй като участието на родителя в лечението е изключително важно. Не става въпрос само за добри специалисти. Имах късмет, че лекарят, който ни диагностицира още в 4-ия месец на бременността, ни насочи към тази организация. Срещнахме се още преди да се роди, направихме план за лечението", допълни Симеонов.

Той поясни, че лечението е мултидисциплинарно и започва още в първите месеци от живота на детето. А около третия месец се прави операция за затваряне на устната на детето. След десетия месец и първата година се прави втората. 

От думите му стана ясно, че сме една от малкото страни в ЕС, в които лечението не е покрито изцяло от държавата.

"Организацията ни е съвместна. Запознахме се чрез жените ни. Бях чувал за тази лицева аномалия, но нямах идея какво е точно. Не знаех за последствията, ако не се действа и хората не са информирани. Методи и още едно момче имаха идеята да пробягат Ботевия път, за да информират обществото. От Козлодуй до лобното място. Това е трасето за първия ден на 22. А в неделя - 23 май, ще е масовото събитие, където хората ще могат да дойдат", коментира организаторът Даниел Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Те ще стартират от площад "Христо Ботев" във Враца.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback