fallback

Режисьорът Стоян Радев: Нека не превръщат политическото занимание в сценично изкуство

Той е номиниран за наградата "Аскеер"

10.05.2021 | 09:37 Автор: Десислава Атанасова

"Кой се бои от Вирджиния Улф“ и "Плач на ангел“ са двете представления - едното на "Малък градски зад канала", другото на "Народния театър", за които режисьорът Стоян Радев е номиниран за награда "Аскеер" за режисура. Двамата актьори - Малин Кръстев и Христо Мутафчиев, пък си съперничат за наградата в категорията "Главна мъжка роля". 

След две седмици ще дойде развръзката, но за състезанието в изкуството, в живота и политиката - гост в студиото на "България сутрин" бе режисьорът Стоян Радев 

"Самата номинация е голямо признание. Приятели са всички и по-скоро никой няма да се сърди", сподели Радев пред водещите на предаването Мария Константинова и Мирослав Димитров.

А това, което отличава постановките, е скрито между редовете.

"Силна драматургия, много силен текст на Стефан Цанев, вълнуващи актьорски изпълнения, така че - не съм изненадан. Аз се радвам по-скоро за колегите си, гледам да не преча", обясни още режисьорът.

Представлението "Кой се бои от Вирджиния Улф" кореспондира с настоящето, с начина, по който живеем сега.

"Това е пиеса за интимния живот. А хората, затворени в домовете си, се обръщат към себе си и към неразрешените лични въпроси  Хората провериха дали могат да бъдат един с друг. Това заглавие може да се преведе и "Кой се бои от истината". Всичко е свързано с разкриване на истината, хората искат да разберат как е, а не какво им се внушава", разкрива Радев за същността на пиесата.

Режисьорът изрази мнение и относно политическия живот на последното 45-о правителство.

"Смеем се с колеги, че се налагани, на нас, да бъдем по-сериозни, дори и в социалните мрежи. И да, политиците като че изземват нашата роли, и да - по-скоро ролята им е театрално поведението. Нека е обратното, нека всеки си стои на мястото. От политиците ми се иска по-конструктивно и по-ясно поведение. Нека не превръщат политическото занимание в сценично изкуство, където се слагат маски и се играят роли. Хората не заслужават това", допълни Радев.

Той изказа и предположението си за съдбата на политическия живот у нас.

"Не бих казал, че перспективите са добри. Прилича на криза състоянието, в което сме изпаднали. Иска ми се политиката да се обърне надясно и да предприеме други действия. Надявам се, че лидерите на партиите ще поемат тази задача. Иска ми се да играем по-малко, да сме по-честни, по-отговорни. Добрият театър е свързан, не толкова с имитацията и манипулирането, а с откровеното споделяне, със залога на личния ни морал, който личи на сцената", каза още Радев в ефира на Bugaria ON AIR.

Той сподели и радостта си от номинациите.

"Въпреки година на пандемия, въпреки това, аз съм късметлия, че успях да направя тези спектакли. Не ни беше лесно, но обичта към това, с което се занимаваме избухна. Вълнението да го правиш се удвоява. Признавам, с много по-голямо вълнение и отговорност погледнах това, което правя, защото усетих застрашеност от изчезване, изглеждаше много страшно през април, май", каза Радев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България сутрин
fallback