България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Георги Лозанов: Големият конфликт е между политиците и журналистите

Журналистиката е доста безпомощна и все по-изолирана, смята той

06.05.2021 | 10:11 Редактор: Тодор Петров

На 3 май отбелязахме Деня на свободата на пресата. Според журналиста и медиен експерт Георги Лозанов, у нас продължава да има журналисти, които чувстват като свой дълг да търсят и да казват истината. По думите му имаме свобода на словото в това всеки да може да си каже истината.

"Въпросът е това, което казваш, да влияе върху обществото и да променя света около себе си. Независимо, че имаме тези примери в журналистиката, тя променя малко социалната картина. Малко успява да предпази обществото и властта от лошите практики", посочи Лозанов в студиото на "България сутрин".

Той е на мнение, че дълбокият политически конфликт не е между различните партии, тъй като те лесно сменяли местата си и от врагове стават най-сърцати партньори. Конфликтът е реално между политиците и журналистите, смята Лозанов.

"В една истинска демокрация журналистите са този непрестанен коректив на властта, който може да ограничи лошите практики. Властта иска още в началото да ги постави в зависимости. Цялата работа на медиите е да не допускат да бъдат под контрола на властта. 112-о място по свобода на медиите означава 1 на 112 за властта", обясни медийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че се взимат решения далеч от видимия спектър, а журналистиката е публична дейност на видимия терен. По думите му журналистиката е доста безпомощна и все по-изолирана от социалния диалог.

"На политиците им трябват журналисти, но те трудно разбират това. Смятат, че когато говорят на хората през социалните мрежи, това им дава шанс да бъдат по-убедителни. В момента, в който застанеш пред аудиторията без журналисти, ти нанасяш демократична обида, защото не ѝ даваш възможност да възрази. Започваш да водиш монолог и агресивно да съобщаваш мнението си", настоя Лозанов.

И добави, че политиците нито са съдебна власт, нито са четвърта власт, за да превръщат парламента в медия и да го използват само за изявления. В момента парламентът е медия и съд, а не е политическа институция, убеден е Лозанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Никола Тесларов
преди 2 години
Докога Георги Лозанов ще продължава необезпокояван от никого да манипулира обществото по темата за властта и за властите?! Да, властите са 4 /четири/ - законодателна, изпълнителна, съдебна и корпоративна! Медиите са част от корпоративната власт и основен неин охранител! Сигнализирай за неуместен коментар