България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо в джаза е важно умението на импровизираш

Певицата Мирослава Кацарова представи най-новия си авторски проект

03.05.2021 | 09:33 Редактор: Жаклина Иванова

"Като в картина на Шагал" - така се нарича най-новият авторски проект на джаз певицата Мирослава Кацарова. В него тя е селектирала основно песни на български език. Събитието ще се състои на 5 май 2021 година.

"Джазът понякога изглежда така, че да не можем да си го представим съвсем буквално. Но понякога е съвсем ясна картината му. По-често асоциациите на хората вероятно са черно-бели, малко винтидж, малко ретро. Този път ние сме се опитали да осъвременим тази визия", сподели Мирослава Кацарова в студиото на "България сутрин". 

"Решихме да подходим към по-стари песни, каквато е и "Като в картина на Шагал". Тя е написана през 2000 година от Румен Тосков", допълни тя.

Джаз певицата отбеляза, че песента е специална за нея и че е свързана с нейни лични преживявания.

"Аз винаги изпълнявам песни, които са свързани с моя живот, моята душевност. Тази песен придоби друг смисъл, защото я чух в една друга звучност. Когато човек работи с джаз музиканти, музиката не звучи по един начин - тя е като реката - винаги се променя", добави Кацарова пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров. 

Певицата подчерта, че на сцената освен джаз триото ще бъде и струнен квартет. 

"Те създават един друг смисъл на сцената. Това са един великолепни инструменталистки", допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Кацарова е на мнение, че белегът на нашето време е да избягаме от дефинициите, от ограниченията. Според нея границите на джаза в различното време са на различно място. 

"В джаза е важно умението на импровизираш. Границите убягват или пък те поставят на предела на собствените ти възможности. Това е голямото предизвикателство - да търсиш своите лични предели, а не тези на музиката - тя няма предели. За себе си съм избрала, че музиката трябва да е красива, да те одухотворява", обясни изпълнителката.

"Джазът може да бъде много комуникативна и човешка музика. Музика на мисълта. Не е необходимо непременно да бъде непретенциозна", каза певицата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК