България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Големите опасности при тегленето на бърз кредит по време на криза

"Засега очакванията са, че кредитната ваканция няма да бъде удължена", каза Тихомир Тошев

13.04.2021 | 08:29 Редактор: Искра Ангелова

Повече от една година живеем в пандемия. Тя доведе до криза в отношенията в обучението на ученици, здравните заведения, но и във финансовата сфера. Безработицата у нас се увеличи рязко. Това е и причината българите да търсят все повече финансови заеми. Но кои са опасностите при теглене на бърз кредит?

"Това продължават да са най-скъпите кредитни продукти на пазара. Те са за кратък срок. И ако имаме сериозно затруднение, доходите ни са много намалели или сме изцяло без доходи - не е добър вариант да теглим бърз кредит, защото ще платим голяма оскъпяване, второ - трябва да го върнем в кратък срок. Колкото повече разтягаме този срок, толкова по-скъп ще става този кредит", каза кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

По думите му може да влезем в абсолютна невъзможност да го обслужваме.

"Може да се наложи да теглим още 2-3. Рекордът, който сме виждали, е с 22 кредита. Вариант, от който трудно може да се излезе. Има хора, които разбраха логиката на продукта "бърз кредит" и го ползват по правилния начин, но и много хора правят грешки. Влизат в задлъжняване и трудно се справят след това", допълни Тошев пред водещия Мирослав Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че тегленето на един кредит, за да погасим друг е най-голямата грешка.

"Никога едно задължение не се погасява с друго. Засега очакванията са, че кредитната ваканция няма да бъде удължена, защото се видя, че мина повече от една година. Видя се, че хората, които се бяха възползвали от нея, по-рано я прекратиха. Това не беше опрощаване на кредите, а разсрочване, което доведе и до малко оскъпяване", подчерта кредитният консултант.

Според Тошев тя не е толкова полезна и ще има ръст на лошите кредити.

"Ще има хора, които няма да са се справили и които от 1 април няма да могат да плащат кредитите си. Те трябва да отидат в банката и да споделят, че тяхното затруднение продължава. Че не могат да плащат вноската или част от нея, и вече да направят индивидуална уговорка", посочи той и добави, че за миналата година има ръст от 9% на депозитите.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК