България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Математик за Ковид-19: Още много хора ще дават гориво на злокобната статистика

Според д-р Антони Рангачев ключова роля играят медицинските грижи

09.03.2021 | 09:18 Редактор: Здравко Черкезов

"Математиката може да бъде използвана за две задачи - да даде оценка на случилото се досега - тук математиката е най-точна, а другото е да предвиди какво ще се случи - и тук математиката допуска проекциите си с известни отклонение." Това заяви д-р Антони Рангачев, преподавател по математика и информатика в Университета в Чикаго, в студиото на "България сутрин".

Д-р Рангачев е категоричен, че голяма част от математическите модели допускат известно отклонение. 

"Ние можем да дадем долна и горна граница на проекциите, изчисляването R - на колко човека средно предава един вирусоносител вируса. Има редица проблеми и един от тези проблеми е тестването", допълни той.

Според математика, ако няма достатъчно тестване, става трудно да се даде точна оценка за случващото се.

"България оглави класациите за смъртност. The Economist публикува една ранглиста, в която ние сме в челното място по смъртност, но тези данни не дават ясна представа за смъртност по области. Аз очаквах най-гъсто населените места да са най-засегнати - там има най-много контакти, но от 28 области София е на 17-о място, а най-засегнати са области като Смолян, Разград, Благоевград, Пазарджик, Силистра", посочи д-р Рангачев.

Той обърна внимание на изчисляването на смъртността по райони:

"Надвишението за страната е 20% от март до декември за нормалното. Ако 2% е средното отклонение, има области, които наближават 30%, и тук вече трябва да търсим причините."

Според математика в страната е имало дифузно разпространение в големи мащаби и ключова роля са изиграли медицинските грижи.

"В София са най-добрите в страната, а в Смолян - има една единствена многопрофилна болница, която може да осигурява лечение", посочи д-р Рангелов.

Той добави, че транспортът в провинцията отнема повече време, което се рефлектира в качеството на медицинските грижи и съответно в смъртността.

"Спадът на броя на случаите в есента се случи преди локдауна. Хората започнаха да се плашат от смъртността, започнаха да се плашат", коментира още той.

Според Рангачев третата вълна се дължи на силно заразния британски щам.

"Всеки от нас е чувал за хора, прекарали коронавирус. Това са не повече от 2 млн. души. Има още много хора, които ще дават гориво на тази злокобна статистика", категоричен е експертът.

Рангачев определи ръста в новите случаите на заразени като зловещ. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Искра
преди 3 години
Вчера завършило ***. Можеш да правиш екстраполации върху надеждни данни. А ПСР тестовете не са надеждни. Сиреч стъкмистика. Аре у лево. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години