България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ваксинирани със Спутник V българи: Най-хубаво е психологическото спокойствие

Призоваваме хората да се ваксинират, казаха стоматолозите Йорданка Чанева и Диан Иванов

22.01.2021 | 09:10 Редактор: Радостина Димитрова

Спутник V - какво се случва с руската ваксина и как протича имунизацията в Русия. За това разказаха вече ваксинираните стоматолози, живеещи в държавата от 3 десетилетия, Йорданка Чанева и Диан Иванов.

"След ваксинацията психологически сме страшно спокойни, не може да се сравни с месеците преди това. Не сме очаквали да сме толкова спокойни. Хората трябва да знаят, че най-хубавото след ваксинирането е психологическото спокойствие", споделиха двамата в ефира на "България сутрин".

И обясниха, че до момента няма проблем с руската ваксина Спутник V и с концентрацията на антителата, иначе вече е щяло да бъде съобщено по медиите.

"В Русия вече има 2 млн. ваксинирани, а и активно започват да ваксинират с новата ваксина EpiVaCorona, която е приоритет за хора с алергии. Това е  пептидна ваксина с изкуствено наредени белтъци и организмът реагира с изработване на антитела", отбеляза Диан Иванов.

"Когато отидем да се ваксинираме в поликлиниката, лекарят обяснява за нежелани реакции. Това обикновено е лека температура 3 дни", посочи Йорданка Чанева пред Bulgaria ON AIR.

По думите на стоматолозите при ваксинация се подписва съгласие за евентуалните нежелани реакции, но уверяват, че руската ваксина не дава такива.

"Американските ваксини са по-съвременни, в руската се използва малко по-традиционна система. Руската ваксина не даде странични ефекти, те са съвсем малки, единствено може да реагираме алергично към белтъка, и другото - да преболедуваме настинка", поясни Чанева.

"За няколко дни от милион и половина станаха 2 млн., в момента е много голямо желанието на хората да се ваксинират. Ограниченията в Русия намаляват и вярваме, че с ваксинирането всичко ще се оправи", сподели Иванов.

Стоматолозите са на мнение, че новият щам на коронавируса може да е по-заразен, но има шансове да бъде преболедуван по-леко. А в Русия паспорти на ваксинираните няма да се правят, за да няма дискриминация към онези, които не искат да се имунизират.

"Ние призоваваме хората да се ваксинират с утвърдените ваксини", казаха още сънародниците ни.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 3
Нина
преди 1 месец
Ми то да пия една студена вода пак ще имам психологическо спокойствие Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 4
КОЙ
преди 1 месец
Кой дава гласност на тия индивиди???? Сигнализирай за неуместен коментар