България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

"10 тайни за числата знайни" омагьоса малки и големи

Авторът на книгата Раймондо Варсано и продуцентът ѝ Петя Радивчева в "България сутрин"

20.01.2021 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

"10 тайни за числата знайни" е книга за тайнствата на числата. За големите може би тези тайни са малки, защото възрастните си мислят, че всичко знаят.  Но за децата няма малки тайни. 

"Числата са нещо много странно, някои са много зависими от тях. От 0 до 10 много ми приличаха на образи. Двойката ми прилича на пате, четворката - на малко щъркелче, осмицата е символ на безкрайност... Имах такива асоциация и реших да направя това с тази детска поема", сподели писателят и автор на книгата Раймондо Варсано в "България сутрин".

По думите му девойката винаги е в сянката на единицата - двойката в книгата е пате, а единицата е лебед. Препратката е, че двойката никога няма да стане единица. Авторът изрази задоволството си от оформлението на книгата и посочи, че децата се радват, а възрастните се замислят.

Художникът и продуцент на книгата Петя Радивчева посочи, че е трябвало да продаде идеята на определени хора - в частност на комисията от Министерството на културата и Столичната община. 

"Обясняваш я на хората, убеждаваш ги, че тази идея си заслужава, за да дадат пари за осъществяването ѝ", отбеляза тя пред Bulgaria ON AIR.

Планирано е книгата да използва шрифт, който е подходящ за деца с лека и средна форма на дислексия. В част от тиража е имало образователни игри, която помага на децата по-лесно да запомнят. Книгата е била преведена и на брайловата азбука.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК