Гимнастика под ръководството на мъж: Спортът в очите на Николай Боев

Треньорът подготвя едни от най-успешните състезателки у нас

30.12.2020 | 10:27 Редактор: Радостина Димитрова

Когато чуем художествена гимнастика, си представяме красиви и елегантни момичета, които изпълняват изключително сложни съчетания. Този вид спорт е царство на нежния пол, но в последните години едни от най-добрите специалисти в световен мащаб са мъже.

Николай Боев е единственият треньор по художествена гимнастика в България. 

От 17 години е отдаде изцяло на този спорт а през годините е извел десетки състезателки до националните отбори в различните възрастови групи. От 4 години е президент на спортен клуб "Авангард".

"Всичко започна много назад във времето. Горе-долу преди 17 години, ако не и повече, влязох в залата", разказа Николай.

Теорията му за успеха е проста - той и екипът му работят индивидуално с всяка състезателка, а целта им е в клуб "Авангард" да се развива високо спортно майсторство. 

"В клуба работим малко треньори. Работят неголям брой деца, но целта е качеството да бъде приоритет, а не количеството и броя деца. Да можем да обръщаме внимание индивидуално на всяка една състезателка, да може всяко дете да изчерпи своя максимум и да го развие максимално, доколкото неговите възможности позволяват в този спорт", каза треньорът. 

"Тази година клубът се представи изключително добре на държавните първенства, а аз се чувствам много доволен. В нашия клуб ние не лъжем никого и не заблуждаваме никого. Целта е да бъдем максимално откровени. И затова смятам, че клубът е толкова предпочитан. Трябва да има взаимно доверие и обич", посочи Боев.

Талантът, трудът и отдадеността на Николай не остават незабелязани. Той е един от най-добрите треньори по гимнастика в България, а състезателките му винаги се борят за призовите места.

"Състезанията, на които участвахме, донесоха на клуба 14 медала от държавни турнири. И тази година имаме републикански шампионки. При децата в категория Б също имаме държавни шампионки. А клубът е отборен шампион при деца до 10 години в категория Б. Направихме много добро класиране, което в треньорската си практика досега не съм виждал, а именно три деца от един и същи клуб на първо, второ и трето място", сподели Николай.

"Оказа се много трудна административната работа, не вярвах, не знаех, че е толкова трудно. Чисто финансово е много трудно да се прави спорт на клубно ниво", добави той. 

Треньорът е и един от най-добрите съдии по художествена гимнастика в България. По неговото мнение нивото на България е изключително високо.

"Смятам, че г-жа Илияна Раева е един страхотен ръководител", каза още треньорът.

Вижте повече в репортажа на Моника Симеонова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК