България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Планините са пълни, но през зимата крият редица капани

Шефът на ПСС подчерта, че декември е един от най-измамните месеци заради климатичните условия

09.12.2020 | 08:09 Редактор: Ивет Арабова

Високите части и планините останаха напълно отворени при втората частична блокада. Промени ли пандемията отношението на туристите към високите планински масиви и готова ли е Планинската спасителна служба за предстоящия сезон? 

"Вече сме в разгара на зимния сезон, декември е един от най-измамните месеци - снеговалежи, вятър, мъгла. Снежната покривка все още е малка. Декември и януари са едни от най-опасните месеци за скрити лавинни опасности", каза директорът на ПСС Емил Нешев в ефира на "България сутрин".

Той добави, че технологиите в последните години много са се развили и вече уредите засичат електронни устройства. По този начин могат да се открият затрупани от лавина, които нямат лавинен уред в себе си.

"Всички сериозни марки екипировки имат отражатели, които са имплантирани в якето, дрехите, панталоните, понякога в раниците. Такива отражатели могат да се купят допълнително и са по-евтини от лавинните уреди. Миналата седмица помогнахме на един испански турист, който беше абсолютно неподходящо облечен на връх Ботев и се чудеше как да слезе", обясни Нешев.

По думите му независимо, че през март планините са били затворени, миналата година е била оказана помощ на 2634 души, а към момента тази година - на 2629. 

"Независимо от условията, планините са пълни, има сериозна посещаемост. Над 530 планински спасители има в България, от тях има само 44 щатни. Всички останали са доброволци. Трудно се справяме в последните години, още повече при липсата на хеликоптер. Oколо 2023 г. се очаква една машина. Като екипировка и цялостно оборудване сме достатъчно добре", отбеляза директорът на ПСС в ефира на Bulgaria ON AIR.

Емил Нешев прогнозира, че предстои неясен сезон, който вероятно ще е труден.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК