България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кмет брани от заличаване графит с лика на полк. Дрангов

Предлагат на негово място да бъдат изрисувани европейски символи 

20.11.2020 | 09:28 Редактор: Тодор Петров

Застрашен от заличаване е графит с образа на легендарния командир на Девети пехотен полк в Пловдив. Причината е, от посолството на Германия у нас са изпратили предложение до община "Изгрев" в София на мястото на полк. Борис Дрангов да бъдат изрисувани европейски символи по случай председателството на Германия на ЕС.

Графитът е изрисуван преди 7 години в подлез в столичния квартал "Дианабад", а авторът му е неизвестен. 

"Гордеем се с нашия графит. Предложихме няколко варианта, но творците от посолството избраха точно този подлез. Прецениха, че роденият в Скопие полк. Борис Дрангов не може да се впише в европейската тематика. Категорично се противопоставих на идеята полковникът да бъде заличен. Кощунство е да разрушим български полковник за сметка на някакви европейски тематики", заяви кметът на район ''Изгрев'' д-р Делян Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че първоначално не е приел, че българи излизат с такова безумно, по думите му, предложение. Категоричен е, че това е абсолютно недопустимо.

"Полковникът няма да бъде заличен.  Ще направим друго предложение към немското посолство. Ако те се съобразят с него - добре, ако не - живи и здрави. Специалното е, че полковникът загива на завоя на река Черна за свободата и обединението на България. Заличаването на този графит е абсолютно безумие", настоя кметът на район ''Изгрев''.

Според него е странно случилото се, когато публикува във Facebook ситуацията около графита - много от хората били изненадани от реакцията му. 

"Няма нищо изненадващо. По отношение на Македония българската позиция би следвало да бъде една - ясна и категорична. И тя е, че Македония е българска", подчерта Георгиев.

През следващата седмица му предстои среща с посланика на Германия, но той е категоричен, че няма да позволи заличаването на графита.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


5
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Браво на г-н кмета! На такива достойни хора трябва да се дава път в политиката, за да ни има! Дипломатически представители, като тези в Берлин, само заради подобно предложение и настояване, би трябвало да бъдат отзовавани на момента! Няма как дипломат, с подобно мислене и поведение, да защитава държавните ни интереси навън, а това е основната им и единствена функция и задължение! Сигнализирай за неуместен коментар
4
5 rate up comment rate down comment 0
Д-р Теменужка Любено
преди 3 години
Поздравления за кмета! Достоен! Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 0
Загрижен гражданин
преди 3 години
Юго башибозук дебне от всеки ъгъл. Вето и за Сърбия в следващата глава на преговорите. Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 0
Радо
преди 3 години
Никой не е забравен на никого не сме простили!Вечна Слава на полк.Дрангов! Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
todor
преди 3 години
Браво за реакцията на кмета.Германците ако не са съгласни техен проблем. Сигнализирай за неуместен коментар