България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Омбудсманът за глобите по границите: Неплащането им не е престъпление

Диана Ковачева подчерта, че ВАС абсолютно справедливо е забранил събирането им

16.11.2020 | 09:30 Редактор: Георги Камарашев

Абсолютно справедливо и правилно Върховният административен съд постанови решение, с което забрани събирането на глоби по границите. Това мнение изрази омбудсманът Диана Ковачева във връзка с излязлата разпоредба от страна на Върховния административен съд да бъдат прекратени проверките за неплатени глоби по КПП-тата.

Припомняме, че определението е на тричленен състав с председател Соня Янкулова и членове Весела Андонова и Полина Богданова и е от 10 ноември. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

"Още през юли сезирах Конституционния съд заради противоконституционност на този подход, при който хората са спирани на границата, сваляни са им номерата на колите и на практика им се пречи да напуснат страната. Смятам, че това е незаконно, защото всеки има право да напусне пределите на страната, когато реши. Няма как заради неплатена глоба той да бъде спрян от абсолютно конституционното си право да напусне страната", коментира Ковачева в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ НАП и КАТ са отговорните институции, които следва да събират глобите.

"Факт е, че има много неплатени глоби, но работа на КАТ и НАП е да събират глобите. Те трябва да го правят без да нарушават правото на свободно придвижване и личен живот на хората. Неплащането на глоба всъщност не е престъпление. Конституционният съд вече се е произнасял по темата. Сега ще трябва да се произнесе отново", заяви Ковачева пред Bulgaria ON AIR

Тя подчерта, че по принцип глобите трябва да бъдат плащани, но идеята това да се случва незабавно на границата е противоконституционна.

"Глобите следва да бъдат плащани, особено когато става въпрос за шофьори, които често нарушават правилата на пътя. Те трябва да си плащат глобите, но не е това начинът. Лятото имаше много жалби. Хората пътуваха за Гърция, имаше опашки. Онези, които нямаха банкови карти, бяха отклонявани. Съгласна съм на границата да бъдат връчвани наказателни постановления. Но с идеята да се заплати незабавно на границата не мога да се съглася", обясни омбудсманът.

Относно извършената проверка на изравнителните сметки в "Топлофикация", Ковачева посочи, че на този етап препоръката ѝ сметките да бъдат по-разбираеми е била спазена.

"Получих информация от КЕВР, че те все още не са приключили проверката, която поисках във връзка с недостатъчно високите суми, възстановявани в резултат на падането на цената на природния газ, въпреки че имаше информация в медиите, че проверката е приключила и няма нарушения. КЕВР са връчили предписания на "Топлофикация". Имаше изключително много жалби относно изравнителните сметки. На този етап "Топлофикация" се е съобразила с моята препоръка да направи по-разбираеми сметките на хората. Новите сметки, които сега бяха изпратени, наистина са по-разбираеми", коментира омбудсманът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Сега ще си правят нарушения колкото си искат. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Всяка нормална държава криминализира неплащането на глоби. Ние като дивни комунисти ще сме само изключение. България ще се оправи когато българина се научи да си плаща сметките! Сигнализирай за неуместен коментар