България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Любовта към България: От Атанас Далчев до Райко Алексиев

Онова, което обединява събраните гледни точки, е родината, посочва Светлозар Желев

06.11.2020 | 09:22 Редактор: Юлия Христова

Динамика в емоциите  и чувствата  откриваме и в книгата, която събира изповеди на 33-ма души от различни сфери относно въпроса - как да обичаш България с всичките и кривици и трески и какво даваме ние с действията си и личния пример. 

В началото любовта е сляпа, виждаме само положителното. Родината ни формира такива каквито сме, но много често гледaме към нея през силно замъглена лупа. Тази книга събира истории на класици - Атанас Далчев, Николай Лилиев, Боян Пенев, Райко Алексиев и редица други. Те дават важен поглед върху народопсихологията на българина. Това каза за "България сутрин" редакторът на  "България за напреднали", издател и директор на Националния център за книгата Светлозар Желев.

Според него не е търсена дискусия или едно и също мнение.

"Онова, което обединява събраните гледни точки, е България. Има само въпрос и всеки сам трябва да си отговори", допълни той за Bulgaria ON AIR.

"Литературата е най-добрият начин да погледнем към кривиците си и да ги изправим", посочи той.

По думите му всеки сам прави мястото, на което живее. Трябвало да намерим свой собствен път. Понякога най-големият ни проблем бил комплексът, че сме малка държава.

"Книгата показва, че България е от Пекин до Калифорния. Дано на 11 ноември намерим форма, предвид пандемията, за представяне и в НДК и да се видим с читатели", допълни Желев.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК