България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След дни без новозаразени: Как Австралия се пребори с пандемията

Сънародникът ни Йордан Братков разказва за строгите мерки в Мелбърн

02.11.2020 | 09:30 Редактор: Ралица Братанова

След 6 месеца карантина и строги мерки, в Австралия изпратиха дни без нито един случай на коронавирус. Докато Европа въвежда нови рестрикции, в Мелбърн тепърва те биват отменяни и животът се връща към нормалния си ритъм.

"Имаше голяма полемика, но в момента при положение, че няма рестрикции, всички са въодушевени. Сега изглежда, че всичко е било правилно, но по време на 6-месечната карантина имаше много различни мнения", разказа сънародникът ни Йордан Братков, който живее в Мелбърн.

Според него високото ниво на заразени и втората вълна в щата Виктория са били следствие на програмата за пристигащите от чужбина и липсата на контрол за отделянето им от останалите.

"Много е важно да отделиш пристигащите от останалия остров и правителството бързо овладя нещата", допълни Братков в "България сутрин".

По думите му в Мелбърн има високо доверие в правителството и това е довело до спазването на мерките.

"От една седмица можем да пътуваме в широк диапазон, магазините са отворени, ресторантите работят с ограничен капацитет. Усеща се доста добре, хората са щастливи. Всеки носи маска навън, но това ще отпадне при определен критерий", коментира Братков пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че в Австралия PCR тестовете са безплатни, осигуряват се помощи на засегнатите от кризата и няма причина, поради която хората да не искат да спазват противоепидемичните мерки.

По негово мнение некомпетентността на правителството у нас и недоверието към него е в основата на неспазването на мерките, съответно увеличението на случаите в страната.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Браво на австралийците. Дисциплината си е казала думата при тях. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години