България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Новият бюджет е ипотека на бъдещето, хората се страхуват

България започна да прилича на провалена държава, коментира проф. Дуранкев от УНСС

23.10.2020 | 08:50 Редактор: Радостина Димитрова

Новият бюджет е ипотекиране на бъдещето. Около това мнение се обединиха в студиото на "България сутрин" Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика, и икономистът и преподавател в УНСС проф. Боян Дуранкев.

"В момента има спад на брутния продукт навсякъде и увеличаване на безработните, това е тотален провал с коронакризата. Нещата се усложняват, хората се страхуват за бъдещето си. Имаме дълг от 17 мрлд. долара при население от 7 млн. души, като работещи са само 3 млн.", коментира проф. Дуранкев. 

По думите му това е бюджет на страха.

"Имаше нужда от реформи по линия на данъци, разходи. Сегашното правителство не се справи. В момента се надуват разходите като индулгенция за печелене на изборите. Бюджетният дефицит се усещаше и преди коронавируса. България започна да прилича на провалена държава", добави той.

Преподавателят в УНСС сравни ситуацията с катастрофа и обясни, че това ще повлече хазната надолу.

"Старото няма да се върне, новото нормално е връщане от глобализация към национална и регионална икономика", смята Дуранкев. 

Икономистът Георги Вулджев е напълно съгласен с мнението на колегата си. Според него страната ни има много неоправдани дългове.

"Това не са антикризисни и спешни мерки. Следващото правителство трябва да обмисли пенсиите, защото вдигането на минималната пенсия без преизчисляване само кара хората да не се осигуряват на реалната си заплата", заяви Вулджев и добави, че е можело малките предприятия да бъдат освободени от ДДС, за да се даде шанс на бизнеса им.

"Това е предизборен бюджет", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

"Вече взехме 5 мрлд. дълг и догодина се предвижда още 5 млрд. дълг, ние нямаме наши спестявания, разчитаме някой друг да ни даде. Затова теглим дълг, но и не правим оптимизация. Не всеки сектор е еднакво продуктивен, трябва да се оптимизират по-продуктивните", отбеляза експертът. 

По неговите думи приходите и през следващата година ще са по-ниски, едва 2022-2023 година може да очакваме някакъв ръст.

"Проблемът е в наличието на работни места, не се мисли въобще за реформи, това е най-безпардонният бюджет, който сме имали от 97-а година насам", каза на финала Вулджев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК