България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Задължително с маска - логично или абсурдно, кой има изгода?

Коментар на Едуард Папазян, Венцислав Мицов и Светослав Витков

22.10.2020 | 09:18 Редактор: Тодор Петров

От днес е задължително носенето на предпазна маска на открито при струпване на хора и когато не може да се осигури физическа дистанция от метър и половина. Изключения правят заведенията, местата за хранене, спортуващите на открито, участниците в конгреси по време на тяхното изказване, водещите и гостите в телевизионни предавания, както и децата до 6 години.

Решението отново предизвика бурни реакции и полюсни мнения. Спортният журналист Едуард Папазян смята, че основният довод, който не се изказва от противниците на маските е, че тези маски са въведени от правителството на Бойко Борисов.

"Каквото и решение да вземе властта, тези хора ще са срещу него. Да ни обясняват, че няма смисъл от мерките, е единствено атака срещу правителството. Носенето на маски на открито, съчетано с неносенето на маски в заведения, е пълна глупост. Тук правителството наистина не е последователно в своите действия. Ако не друго, поне 60% от хората се научиха да си мият ръцете повече от един път седмично", коментира той в "България сутрин".

Mузикантът Венцислав Мицов посочи, че още от началото на пандемията са се оформили два лагера, които говорят по всякакъв друг начин, но не и експертно. Поради това влизаме в сферата на хипотезите, в сферата на теориите на конспирацията и нямаме полезен ход, смята той.

"Има разни нелепи неща. Изпусната ситуация от самото начало. Приемане на маски, отхвърляне на маски, чували с трупове, страшни неща. Комуникацията е толкова изпусната, че вече на кътни зъби да се изправят на челна стойка, няма да им се получат нещата. Един не излезе и не каза какво трябва да правим. Объркани от цялото това нещо, хората вече не вярват, че има Ковид", заяви Мицов пред Bulgaria ON AIR.

Според него управляващите нямат полезен ход в момента.

Музикантът Светослав Витков също изказа своето мнението в студиото на "България сутрин".

"Нито съм привърженик на теорията на г-н Мангъров, нито на Оперативния щаб. Безполезността от носенето на маски на открито е ясна. Защо в България може да се затягат мерките, но държавните институции не са съпричастни с бизнеса, който е потърпевш от коронавируса? В Гърция затягат мерки, но там като не работиш, държавата ти плаща", обясни Витков.

"От март до май бяхме затворени, теглиха се милиарди кредити. Къде е помощта на правителството за микро, малкия и среден бизнес?", попита музикантът и сподели, че когато е потърсил помощ от банка за своята компания, му е бил предложен кредит с лихва от 3 до 6%.

Витков изтъкна, че може да се очаква всичко от неконтролирания страх и неконтролираните мерки. По думите му правилният начин е максимален ефект с минимални усилия - да спазваме хигиена и дистанция, да не отиваме при родителите ни без тест.

"Пазиш себе си, пазиш другите, но отговорността винаги е персонална. Но когато логиката в носенето на маска на открито се загуби, тогава тези мерки са неадекватни", настоя музикантът.

Едуард Папазян пък попита задочно доц. Атанас Мангъров колко пъти досега се е сблъсквал със случай на трима лекари в едно семейство, които в рамките на седмица са починали от един и същи вирус.

"Няма такъв случай, питал съм лекари", подчерта той и даде пример с няколко фатални случая от страната.

"Най-толерираният бизнес е ресторантьорският", изтъкна Папазян, а Витков добави, че всеки поема сам своята отговорност, отивайки на бар или ресторант.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 0
Имамбалдъ
преди 3 години
Вишист до вишиста, комин до комин, пушаци разни- бял, червен и син. Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Добра дискусия се е получила Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
На празна улица няма смисъл, на пазара, където са рамо до рамо хората - трябва да се слага. Не е толкова трудно да се прецени. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
ъъъ
преди 3 години
Целият свят носи маски, в опит да намали скоростта на разпространение, но тук нашите пишман "протестиращи" явно са завършили медицина до един, щом са толкова убедени, че не трябва да се носят. Може една международна пресконференция да спретнат, да обяснят на останалия свят защо греши. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 3
Doc Martins
преди 3 години
Логиката е,че колкото гащите спират мириса на пръднята,толкова и маската спира вируса.Та,хора,пърдете на воля и без маски! Сигнализирай за неуместен коментар