България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

До 500 км/ч: Българи създадоха уникален електрически автомобил 

Изкуствен интелект гарантира сигурността на колата

21.10.2020 | 09:30 Редактор: Тодор Петров

Български екип е в основата на проект за електрически спортен автомобил с мощност над 5000 конски сили и скорост от близо 500 км/ч.

"Стартирахме проекта през 2015. вече представихме дебютния модел и в момента организираме собствена фабрика за производството на колата в село Туховища. Работихме доста дълго време в областта на електрониката и роботиката", каза създателят на автомобила и компанията инж. Ахмед Мерчев в "България сутрин".

И обясни, че благодарение на това, че електромоторите имат висок въртящ момент още при самото включване, дори при ниски обороти, колата може да вдига високи скорости за много кратко време. Това отличава електрическите коли - имат доста по-бързо ускорение, изтъкна той.

А за да бъдат подсигурени шофьорът и околната среда, в колата има вграден изкуствен интелект, където са заложени предиктивни алгоритми, осигуряващи максимална електронна предпазливост като системи в колата.

Батерията на автомобила е на отделни модули и може да измине 1020 км в градска среда. В колата има 5 главни иновации - шасито, електромоторите, батерията, аеродинамиката и изкуственият интелект.

"Всички тези технологии са доказани и използвани на ниво прототипи", подчерта инж. Мерчев пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК