България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Aдреналин с кауза: "Байк и рън за Чепън" с първо есенно издание

Бегачите са отделно, колоездачите също, посочиха организаторите

15.10.2020 | 09:50 Редактор: Юлия Христова

След месеци  отлагане поради усложнената епидемиологична обстановка, тази събота,  17 октомври,  най-после едно от най-обичаните състезания за планинско бягане и колоездене - "Байк и рън за Чепън“,  ще отбележи първото есенно издание в историята си.

Около 600 души ще застанат на старта този уикенд. 

Aдреналин с кауза и събитие, което може да помогне за възстановяването на живописното Драгоманско плато, където част от ценната растителност и инфраструктурата в защитената зона бяха унищожени.

"Богат и наситен е календарът, едва го вместихме събитието. Събрали сме над 46 000 лева, проведохме и кампания за почистване, хората бяха щастливи, че правят нещо полезно и смилено. Това каза за "България сутрин" идеологът на състезанието и дългогодишен председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.

По думите му Драгомаското плато е изключително важно от орнитологична гледна точка.

"Беше доста сушаво като го видяхме платото. Климатът не беше най-добрият. Има и специфични растителни видове", допълни той за Bulgaria ON AIR. 

В деня на състезанието прогнозите не са за лошо време, но можело да има дъжд. 

"Трябва да имат якета състезателите, да се погрижат за себе си. По терена ще има възможност за допълване на вода. Стремим се да намалим пластмасовия отпечатък", каза още Попйорданов. 

"Имаме нови дистанции. 9:00 ч е първият старт в събота. Имаме класирания, които са за купата на каращите планинско колело. Между 560 и 600 души са участниците. До 8:15 ч приключваме записванията в събота. Предвид мерките ще опитаме нещата да са поетапни. Бегачите са отделно, колоездачите също, ще се състезават в противоположни посоки. За децата ще има също отделни занимания", допълни събеседникът.

Според него този край в Българи се водел беден, но имал много ресурси, които можело да се ползват и за развиване на туризъм. Състезанието е опция да се покаже цялото това богатство. 

Гледайте целия разговор във видеото

Снимка: Байк и рън за Чепън

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК