fallback

Смъртоносен циклон удари Гърция: Ще стигне ли и до България?

Очаква ни топла и суха есен, заяви Георги Рачев

21.09.2020 | 08:28 Автор: Юлия Христова

Трета жертва на бурята "Янос" в Гърция. А властите издирват още поне двама души. Стихията нанесе множество щети - улици и къщи са под вода. На места все още е прекъснато електричеството. Премиерът увери, че всички засегнати райони ще получат необходимата помощ.

Няма опасност за България от средиземноморските циклони. В момента, ако се погледне Атлантическия океан - водата с над 26 градуса създава тази енергия. Но това влияе само на Гърция. Това каза за "България сутрин" климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му "Янос" и другите подобни явления влияят най-вече на Южна Гърция. По-миналата година в Каламата заради подобни явления са загинали 4 човека.

"Такъв им е климатът, няма как", допълни Рачев за Bulgaria ON AIR.

"Южна Гърция е на границата, където се приплъзва Африканската по Европейската плоча и са нормални земетресенията, но е по-добре да ги има и да са малки, а не да се натрупва енергията и да стане едно голямо в крайна сметка", обясни събеседникът. 

Според него сушата е засегнала част от страната ни, където не е валяло съществено от 15 юли. 

"До следващия понеделник продължаваме с лятото, макар да има чувство за есен сутрин, защото Слънцето изгрява по-късно и залязва по рано. Но утре ще е със сила като на 23 август. От 1 септември насам си е топло, градусите са си над нормата. Това са дните, които са прекрасни за море - между 11 и 15 ч. На морето е по-топло и октомври, отколкото във вътрешността на страната. Ние сме тих оазис, спохождат ни разни неща, но в лека форма", допълни той.

Хубава златна есен е прогнозата на синоптиците - топла и суха.

"Никакви основания на "Топлофикация" да пусне парното до края на октомври", заяви още Рачев.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback