България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Машинно или хартиено гласуване ни очаква?

Евгения Алексиева от ГЕРБ и Филип Попов от БСП в ефира на "България сутрин"

16.09.2020 | 10:22 Редактор: Георги Камарашев
Машинно или хартиено гласуване ни очаква?

"Не всеки ще се оправи с машината. Много хора не искат да гласуват с машина, защото се притесняват. Предложили сме опростяване на протоколите, за да може работата да върви по-лесно", заяви Евгения Алексиева от ГЕРБ в ефира на "България сутрин".

Тя заяви това във връзка с предстоящата смяна на изборните правила, която депутатите готвят. Между двете четения в парламента всички партии внесоха своите корекции. Какво целят предложенията им?

Филип Попов от БСП подчерта, че социалистите категорично са за машинното гласуване. 

"Задачата ни е да защитим сегашния модел, който е предвиден в Изборния кодекс. Това нещо беше прието преди 1 година - през 2019 г. - с гласовете и на ГЕРБ. Сега очевидно те отстъпват от тази идея - искат да се въведе и машинно, и хартиено гласуване", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Попов изтъкна, че от ГЕРБ не желаят машинно гласуване, затова искат тези промени. 

"Това е тежък порок на изборния процес, с който България се бори от известно време. Представете си около 200 хил. гласа да бъдат недействителни. Изпълнителната власт трябва да си организира наемането на машини", категоричен бе той.

Алексиева пък обясни, че управляващите са предложили ЦИК да отговаря за машините.

"Ние сме заложили това да става съвместно с други институции, няма да е само ЦИК. Има вече доста години, в които поробвахме с експериментално машинно гласуване. ЦИК е постоянно действаща институция и тя ще може да направи това нещо. Техните проучвания, които са правили досега, те са се занимавали с това нещо", каза тя.

Депутатът от БСП от своя страна обясни, че ЦИК не е органът, който би могъл да се справи с логистиката.

"По отношение на ЦИК към настоящия момент Изборният кодекс има едно решение, което натоварва г-н Дончев с изборния процес - логистика, закупване на машини. От ЦИК към този момент са изпратени няколко писма до г-н Дончев и председателя на правната комисия - те досега не са се отзовали. ЦИК не е органът, който трябва да се справи с цялата тази логистика. Вчера имаше въпроси от представители на Агенцията по сертифициране. Това е отговорна задача, подлежаща на изпълнение от изпълнителната власт. ЦИК не е такъв орган според нас. Трудно ще се намери човек, който да "обере пешкира". Очевидно от управляващото мнозинство не желае да се случи машинното гласуване", каза социалистът.

Предстоят тежки дебати в пленарна зала. Предстои да разберем какво ще решат народните представители.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК