fallback

Стремят ли се наистина европейските лидери към "зелено" бъдеще

Меглена Антонова коментира замърсяването на околната среда в Европа

09.09.2020 | 08:45 Автор: Георги Камарашев

Повече от 400 хил. души в Европейския съюз умират преждевременно всяка година в резултат на замърсяване на въздуха. Какво може да се направи на национално и локално ниво, за да се подобри околната среда? Отговор на този въпрос потърси Меглена Антонова от организацията "Грийнпийс".

"Докато нямаме целеви мерки за намаляване на замърсяването, то ще продължи. ЕС разглежда различни аспекти на околната среда и човешкото здраве. Има различни видове замърсяване. Вижда се подобрение, но то е недостатъчно", заяви Антонова в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ източниците на замърсяване на околната среда са различни.

"Когато виждаме кои са източниците на замърсяване, може да се види, че те невинаги са локални. Има източници на замърсяване, които пътуват стотици километри, докато стигнат до замърсяването на даден град например. Общината има своите правомощия. Националните и европейски политики обаче също са важни. Нещата, които се решават в ЕС, имат влияние на национално ниво. Източниците на замърсяване не могат да се контролират от общините, а от националните правителства", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Антонова подчерта, че подходът към решаването на проблемите, свързани с опазването на околната среда, трябва да бъде комплексен.

"Европейските лидери казват, че се стремят към зелено бъдеще, но определено има неща, които те трябва да подобрят. Макар че тези мерки, които трябва да се предприемат, ни се струват непосилни, те не са достатъчни за решаването на проблемите. Има европейски програми за качеството на въздуха - в тях се вижда, че има много неща, които може да се подобрят", допълни екологът.

Според нея основният въпрос е как се оползотворяват финансовите помощи, които идват от ЕС. Антонова подчерта, че това зависи от националните правителства.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България сутрин
fallback