България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имат ли право полицаите да използват специални средства при провокации?

Коментар на Емануил Йорданов и Валентин Попов

02.09.2020 | 14:33 Редактор: Виктория Гетова

"Неведнъж сме виждали нервите на полицаите или протестиращите да не издържат и се стига до конфронтации", коментира юристът и бивш министър на вътрешните работи Емануил Йорданов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него не бива да прехвърляме цялата отговорност върху хората, които работят на терен.

"По смисъла на техните инструкции, полицаите биха могли да използват специални средства", добави още Йорданов.

По негови думи колкото по-рано има оставка на правителството, толкова по-добре.

"Самото задържане на протестиращи не означава нищо. Всяка мярка за неотклонение цели да отнеме на извършителя да извърши подобно престъпление или да се укрие", каза още юристът.

Според председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов провокациите идват от единици от протестиращите, а не от масовата тълпа. Той добави, че фокусът се измества като се търси конфронтация между полицията и протестиращите

"Моят призив е, доколкото е възможно, агресията да се потуши. Протестиращите са в пълното си право да изразяват своя протест, но чрез конфронтация биха могли да навредят на останалите", посочи още той.

"Ние заставаме твърдо зад всички законосъобразни действия на нашите колеги на място", заяви още Валентин Попов и добави, че от ескалация на напрежението всички ще бъдат губещи.

Вижте повече във видеата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК