България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Прогноза: Може да се окажем в безпрецедентна ситуация и цикъл от избори

Според Димитър Ганев протестите не наливат вода в "мелницата" на БСП

19.08.2020 | 09:25 Редактор: Ивет Арабова

60% от българите подкрепят протестите. 39% остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството. Това са някои от изводите от национално представително проучване на Изследователския център “Тренд”. Какви са нагласите на българите за следващите парламентарни избори?

"Основната управляваща партия търпи щета, обществената подкрепа към нея ерозира. Скъсява се дистанцията между ГЕРБ и БСП. Основният въпрос е дали това ще е тенденция", каза за "България сутрин" политологът от "Тренд" Димитър Ганев.

Toй посочи, че в началото на септември ще направят ново проучване, тъй като в сегашното не е хванат ефектът от предложението на Борисов за нова Конституция.

"Ако БСП стане първа политическа сила, това няма да се дължи на ръст в подкрепата при тях, а в спад на подкрепата на ГЕРБ. Протестите не наливат вода в "мелницата" на БСП. Много повече расте доверието в партията на Слави Трифонов и на "Демократична България", подчерта Ганев.

Според политолога, когато хората търсят алтернатива, част от тях се насочват към нова партия - в случая тази на Слави Трифонов.

"Бих сложил електората на Слави Трифонов по-скоро като протестен вот. Виждам много сложна парламентарна конфигурация, може да се окажем в безпрецедентната ситуация, в която да не може да се състави мнозинство и кабинет след парламентарни избори и да се влезе в цикъл от избори. Една трипартийна коалиция би била тежка щета за повечето партии, които са вътре. Надали симпатизантите на Трифонов или Христо Иванов биха приели коалиция с ГЕРБ или БСП", обясни Димитър Ганев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му почти всички народни представители, изключвайки тези от БСП, трябва да са в зала и да гласуват "за" предложението на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание, за да се реализира то.

"Възприемам тази конституционна инициатива като политически ход. Една от основните цели е навлизане в нови полета и теми. Борисов се опитва да изземе оръжията на опозицията, по някакъв начин се институционализира дебатът. В последната седмица не се пита Борисов дали ще подаде оставка. Президентът и неговите роли са съвсем ясни - той заяви курс на опозиционност срещу управлението", коментира още политологът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 1
Деси
преди 3 години
Само много ограничени хора биха гласували за учиндолския Сигнализирай за неуместен коментар