България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ваксината срещу Ковид-19 - пряка конкуренция между науката в САЩ и Русия

Засега можем да говорим за препарат, който може да бъде ползван като ваксина, заяви Валери Тодоров

14.08.2020 | 08:27 Редактор: Юлия Христова

Светът е разделен в позициите си за ефективността на руската ваксина срещу коронавируса. Ден след съобщението, че Русия е регистрирала "Спутник" 5, редица страни изразиха съмнения, че няма почти никаква информация за препарата. Основният въпрос е дали Москва не поставя националния престиж пред науката и безопасността. 

Не е изненада, въпросът е, че не са публикувани протоколите от фазите на изследване. Това каза за "България сутрин: журналистът и международен анализатор Валери Тодоров.

"Минали са първите два етапа, но засега можем да говорим за препарат, който може да бъде ползван като ваксина", заяви той.

"Оттук натаък влизаме в идеологеми, студени войни... Не по-малко важно е да се открият е лекарства, нищо лошо няма в това съревнование", коментира анализаторът.

По думите му предстои да се направи по-сериозен политически и икономически анализ.

Хората, разочаровани от политиката, търсят лидери сред самите тях, заяви Тодоров за Bulgaria ON AIR.

:След изборите Путин даде усещането на руснаците за стабилност и посланието: Ние сме с вас и мислим за вас", подчерта събеседникът.

По думите на доктора по органична химия и изобретателя проф. Йонко Мермерски има пряка конкуренция между науката в САЩ и тази в Русия.

"В момента всичко се субсидира, има голяма надпревара, освен с времето и пандемията, но и между големите играчи, както виждаме", каза той.

Има 6 ваксини, които се разработват успоредно.

"Усилието в световен мащаб е огромно. Винаги има субективност, защото всеки иска да е първи. С подобен пробив руснаците биха излезли по-напред на глобалната сцена. Фен съм, на която и ваксина да е успешна, защото това ще подпомогне икономиката на целия свят", обясни проф. Мермерски.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК