България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Киномания" пленява зрителите с шедьоври на Уди Алън

Филмите ще бъдат прожектирани на новата платформа А6 зад НДК

04.08.2020 | 10:05 Редактор: Георги Камарашев

Приятна изненада за киноманите - "Киномания" ще има извънредно лятно издание на новата платформа на НДК - А6. Журналистът и кинодокументалист Владимир Трифонов коментира в ефира на Bulgaria ON AIR провеждането на фестивала. 

От думите му стана ясно, че шедьоври на Уди Алън ще бъдат прожектирани у нас.

"Филмите трудно се избират. От 95-а година насетне Уди Алън няма слаб филм. Той засне малко след 97-а година единствения си мюзикъл. От началото на кариерата си той не спира да изненадва зрителите и да прави изключителни филми", посочи журналистът.

И отбеляза, че новата платформа на НДК предлага невероятни възможности за преживяване на киноизкуството.

"Летните кина бяха страхотна емоция в моето детство. Благодарение на НДК имаме тази чудесна платформа - А6 - освен кинопрожекции, които се случват при съответния запълнен капацитет на 50% - там се провеждат и джаз концерти. Днес първата ни прожекция е от 18 ч. на "Могъщата Афродита". Платформа А6 се намира точно зад НДК, тя е една много удобна тента, която позволява събитията да се случват дори при лошо време", обясни Трифонов в "България сутрин". 

И акцентира, че в четвъртък и петък ще има много интересни филми.

"Най-новият филм на Жулиет Бинош - "Как да бъдеш добра съпруга", ще бъде прожектиран. Лентата се превърна в абсолютен хит. Националната му премиера е в петък, повтаряме го в събота", допълни журналистът.

Според него по време на коронакризата пиратството се е разраснало и това е огромно предизвикателство за киното. Той изтъкна, че потребителите на висока култура трябва да работят за справяне с пиратството и възпитаване на зрителите, че изкуството не е безплатно. 

"Хубаво е, че хората се върнаха към класиките. Единственият проблем е, че това се случва пиратски. За съжаление, в България няма адекватна платформа, която да предлага киноизкуство", коментира още гостът в студиото.

След извънредното лятно издание, очакваме и традиционната есенна "Киномания", планирана за 19 ноември.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК