България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българи в Европа: Не сте сами, протестите ни продължават

Наши сънародници от Виена и Прага също настояват за промени в страната

03.08.2020 | 09:41 Редактор: Виктория Гетова

Под надслов ''Не сте сами'' наши сънародници в Европа отново излязоха на протест. Българи във Виена, Амстердам, Прага, Осло и Оксфорд изразиха позицията си. Демонстрации на нашенци се очакват и в Канада и САЩ. Заради часовата разлика демонстрациите са щафетни.

"Вчера във Виена се събраха повече от 200 човека, за да протестират. Не беше само във Виена, а в още 25 града в Европа. Костваше ни 3-4 дни да се съберем организаторите от всички градове и да направим обща протестна вълна. Никой от нас не се познаваше, не сме платени", коментира инициаторът на протестите във Виена Мариана де Мео в ефира на "България сутрин".

"Посланията на всички хора, които излязохме, бяха да подкрепим сънародниците ни в България. Навсякъде скандирахме "не сте сами"", каза отбеляза тя.

Мариана е на мнение, че е много тъжно да се мисли, че някой е избягал или абдикирал от България.

"Българите в Европа са най-добрият инвеститор за страната ни. Не може да се каже, че не се интересуваме и не милеем за България", посочи сънародничката ни.

Мариана де Мео разказа, че протестът във Виена се организира чрез писмо до полицията. Провел се е по централната улица на австрийската столица до катедралата "Св. Стефан", а органите на реда са го охранявали.

"Позволено ни е да скандираме, да има музика, знамена и плакати", добави Де Мео.

Наши сънародници излязоха на протест и в чешката столица Прага.

"Вчера беше най-големият протест в Прага. Събрахме се около 80 души, основните искания съвпадат с тези в България. Идеята е да покажем едно функциониращо гражданско общество. Какво ще се случва след протестите, ще видим във времето", обясни инициаторът на протестите в Прага Алена Велчева.

"Не смятам, че е достатъчно акумулирано недоволството. Точно затова решихме да покажем как гражданските общества могат да изразяват позицията си. Това е много добър начин за коригиране на властта", добави Велчева пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи протестите се случват импулсивно, a хората, които присъстват са от различни етноси - българи, турци, роми и арменци. Oсновната възрастова категория са работещите хора и техните деца.

Българите в Европа са твърдо решени да продължават с протестите, ако правителството не подаде оставка.

Гледайте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК