България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как село Пролеша оцелява без ток и вода в дните на пандемия?

"Няма как да ми кажат да ходя да си къпя детето на чешмата в селото", обясни Едуард Ненков

30.07.2020 | 08:16 Редактор: Юлия Христова

Покрай водната криза в Перник научихме, че има редица населени места, които от десетилетия живеят с режим на водата, пълнят провизии в бидони... Кризата в Перник приключи, но това не реши темата генерално темата безводие.

Отваряме я отново след зрителски сигнал - за село близо до София с непрекъснати аварии и продължителни периоди без ток, интернет и нормални битови условия. Сред най-засегнатите е и село Пролеша.

От две години живея в селото, липсва ток, водата често спира, правихме протест, срещи... Водих разговори с кмета на Божурище. Има гласувани пари за решаване на проблема, но те не са усвоени правилно. Това разказа в "България сутрин" Едуард Ненков, който живее в с. Пролеша.

По думите му водата спира постоянно, тъй като авариите са чести, почти всеки ден. От два до пет дни няма вода. 

"Отговорът беше, че шефът на ВиК вдига телефона само на кмета. Цялата система е много скара, на 70 години", допълни той.

2000 души живеят в село Пролеша и са засегнати от огромните проблеми. 

"При честите спирания на тока много уреди изгарят, обаждам се постоянно за аварии с интернет. Стоиш без интернет, в студеното време е имало липса на ток, но най-често е липсата на вода. Тук има доста семейства с бебета, малки деца. Няма как да ми кажат в 21 век да ходя да си къпя детето на чешмата в селото", обясни събеседникът.

"През последните 2 години и половина конкретно в това село сме направили ремонт на резервоара, който съхранява водата. Имаме доклад за 7 сондажа, един от тях е за село Пролеша. Вода в момента в селото има, след сондажа ще има и повече", посочи кметът на Божурище Георги Димов за Bulgaria ON AIR.

"Прекъсвания на водата има, имаме входиран проект в МРРБ и чакаме одобрение. Независимо дали има одобрение, с бюджетни средства ще ремонтираме водопреносната мрежа в населеното място. Вода и налягане има, но е нужно време при авария, за да дойде ВиК и да отстрани проблема", допълни кметът.

Той увери, че ако до края на годината, ако няма финансиране на МРРБ, догодина от администрацията щели да извадят пари за подмяна на 22 км от водопровода.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК