България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ковид-19 вкара българско семейство в тримесечна изолация в Австралия

Бойка и Стоян Велинови разказват в "България сутрин"

07.07.2020 | 09:40 Редактор: Юлия Христова

Първоначалната парализа от Ковид-19 остави хиляди блокирани по летищата в опит да се приберат у дома. Семейство Велинови посрещна кризата в Австралия и остана там по време на глобалнaта изолация цели три месеца. Двамaта планират дълго това пътешествие, което започва за тях от Нова Зеландия с първите сигнали за новата зараза, преминава през Австралия и така и не завършва в Япония и Корея. 

"Нямахме избор и не можехме да се паниксьоваме. Това за тях беше трета криза, която ги направи още по-единни след пожарите и наводненията", каза за "България сутрин" Бойка Велинова и допълни: "Това, което се говореше у нас за ваксини, лекарства срещу коронавируса, не присъстваше там. Това е наша обсесия, която там не съществуваше. Премиерът призова хората да са дисциплинирани и единни, имахме право да излизаме по 4 повода, един от които - работа". 

Сънародничката ни разказа, че в дните на изолация се е занимавала с писане на пътеписи, а съпругът ѝ е напреднал с ученето на испански език.

"Извънредното положение Австралия го обяви преди СЗО да обяви пандемията. Хората са изключително дисциплинирани, не подлагат на съмнение казаното от властите. Радвам се, че ще има рестрикции, защото тълпите и истерията на прегазващи културните ценности ще бъдат намалени", обясни тя за Bulgaria ON AIR.

"Министър-председателят посочи, че ще излезем заедно от всичко това. Градският транспорт там не спря изобщо. Чувствахме се привилегировани, защото вагоните и влаковете бяха само за нас. Не бяхме изплашени, нищо такова", коментира на свой ред Стоян Велинов.

Той отбеляза, че между пребиваването си в Нова Зеландия и Австралия двамата са направили отклонение на няколко острова, когато всъщност са усетили задаващото се напрежението. 

"На летището ни поискаха сертификати за полетите, с които да удостоверим, че не сме заразени с коронавирус. Ние нямахме, тогава усетихме за какво става дума", подчерта още Стоян.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК