България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Слънцето играе и танцува, спазваме магически ритуали на Еньовден

Това е моментът, в който се стига до апогея на слънцето, посочи етнологът Анелия Милушева

24.06.2020 | 08:12 Редактор: Александра Иванова

Честваме българския народен празник Еньовден. В този ден се смята, че билките имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце.  Звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила, казва поверието.

Етнологът Анелия Милушева каза пред "България сутрин", че набраните билки днес трябва и да се наричат.

"От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. Наричат се, за да има здраве и благополучие в дома. Най-добре е да се берат рано сутринта, преди изгрева на слънцето", обясни тя.

Милушева разказа още, че на днешния ден слънцето се завърта и поема пътя си към зимата. Вярва се, че сутринта по време на изгрева, слънцето "трепти" и който види това, ще бъде здрав през цялата годината. На Еньовден се вярва още, че слънцето се изкъпва във водите, поради което самите води стават лечебни. Хората, които успеят да се изкъпят на този ден, особено рано сутрин при изгрева, когато водата е най-лечебна – ще бъдат здрави през цялата година.

"Това е моментът, в който се стига до апогея на слънцето. В този ден то играе и танцува. Ние сме се организирали. Няколко жени излизаме да го посрещнем", сподели Анелия Милушева пред Bulgaria ON AIR.

Еньовден почита и рождението на Св. Йоан Кръстител. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebookk ТУК