България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще се изправи ли Ердоган срещу Запада, превръщайки "Св. София" в джамия?

Коментар на историка проф. Христо Матанов и журналиста Мехмед Юмер

22.06.2020 | 08:06 Редактор: Тодор Петров

Управляващата партия в Турция предлага от 15 юли църквата "Св. София" да бъде превърната в действаща джамия. Храмът е паметник от световно значение, а превръщаното му в джамия не е толкова лесно.

"Не трябва да се пипа наследството на Кемал Ататюрк. Виждал съм как там се трупат тълпи, това е една огромна каса за пари, постоянно има опашки. "Св. София" е символ. Най-добре да не се пипа и да си остане музей", коментира историкът проф. Христо Матанов в студиото на "България сутрин".

Той се съгласи, че намерението на Реджеп Ердоган не е добър сигнал към Запада. По думите му голяма част от населението на Турция не знае за какво става въпрос.

"Не е лесно нейното превръщане в джамия, тъй като трябва да се променят статутите на ЮНЕСКО, да се посрещне много остра реакция от Запада. Официалните позиции са изчаквателни, ще се надигнат доста гласове срещу тази промяна на църквата. България не може да се стои настрана, но нейната позиция ще бъде приглушена. Ние сме малка страна, на пътя на бежанския поток, на пътя на една 80-милионна държава. Не бих препоръчал нашата реакция да бъде остра", заяви проф. Матанов.

Журналистът и външнополитически анализатор - Мехмед Юмер, също коментира темата пред Bulgaria ON AIR. Той посочи, че Турция изпитва икономически проблеми, на Ердоган му е нужен по-силен коз, а в случая това е "Св. София". 

"Като тема стои на дневния ред на политическия ислямизъм и целия десен сектор в Турция от дълго време. На 29 май, когато се навършиха 567 години от завладяването на Константинопол, беше прочетено слово от корана и това беше сигнал", отбеляза Юмер. 

"Не ми се струва толкова лесно "Св. София" да бъде превърната в действаща джамия. Турският президент наистина трябва да се изправи много силно срещу западната критика", подчерта журналистът. 

Юмер е на мнение, че Ердоган винаги успява да покаже нещо, което той иска, през призмата на желанието на неговия политически и ислямистки електорат. Анкетите показват, че близо 80% от турското население няма възражения това да се превърне в действаща джамия, съобщи журналистът.

"Направиха се много неща в Турция, които заличиха много от направеното от Кемал Ататюрк. Един султан управлява от Босфора", смята Юмер.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да си остане музей, така е най-неутрално и правилно. Пък и така ще се посещава от много повече хора.. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Тя така или иначе не прилича на християнски храм. Не знам дали сте влизали, но вътре са изстъргани всички християнски символи с някакви мизерни изключения. Сигнализирай за неуместен коментар