България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трябва ли да бъде узаконено сурогатното майчинство?

Калина Крумова: Този дебат трябва да влезе в дневния ред

17.06.2020 | 08:50 Редактор: Ивет Арабова

Мащабната мрежа за продажба на бебета временно преустанови дейност заради пандемията от Ковид-19 и затворените граници. В Украйна сурогатното майчинство е законен и добре развит бизнес, а българи чакат да приберат бебетата, за които са платили. Трябва ли да се узакони "заместващото" майчинство?

"Това е процедура, която помага на семейства от цял свят да имат деца. Тук говорим за случаи, в които хора, имащи сериозни здравословни проблеми, трябва да се чувстват престъпници заради това, че искат да имат дете в България", каза за "България сутрин" бившият депутат от "Атака" Калина Крумова.

През 2011 година тя направи опит да узакони сурогатното майчинство с пакет законодателни промени.

"Законопроектът беше приет на първо четене. Всяка държава оформя законодателната си рамка. Украйна е една от дестинациите, които дават решение на много хора, които не могат да имат деца", добави Крумова.

Според нея не бива да караме такива хора да се чувстват престъпници, само защото това не е регулирано в българската законодателна рамка.

"Този дебат отново трябва да влезе в дневния ред. Процедурите са дълги, сложни, този процес трябва да е изключително прецизно разписан. Имам щастието да бъда майка, но ние не можем да влезем в обувките на хората, които имат тази нужда, и трябва да им подадем ръка", обясни бившият депутат в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че сурогатното майчинство е единственият вариант на жени, които са преминали през химиотерапии и са се възстановили от болестта. При тях стимулирането на организма би могло да върне онкологичното заболяване обратно.

"Има много други заболявания, които също са несъвместими с износването на дете. Асистираната репродукция е решение за едни, не трябва обаче да си затваряме очите пред една възможност, защото е трудна", подчерта Калина Крумова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК