България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социолог: 83% от българите приемат здравето си за лична отговорност

Според Светлин Тачев икономическа криза би повлияла на предстоящите избори 

11.06.2020 | 09:25 Редактор: Ивет Арабова

Българите са притеснени за икономическите последици от Ковид-19, а 61% очакват до края на годината ситуацията да се нормализира. Изпитание ли е това за правителството година преди изборите?

"Изследването беше проведено преди последните огнища да бъдат обявени. Намалява страхът от коронавируса, но 51 процента все още се притесняват. Има хора, които са използвали различни методи, за да преминават проверки, защото са под страх да не загубят работата си", каза за "България сутрин" социологът от "Галъп интернешънъл" Светлин Тачев.

По думите му евентуална криза и последици вероятно ще усетим в края на годината.

"77% все още подкрепят действията на правителството. 83% от хората приемат пазенето на здравето си за лична отговорност, което е форма на самоовластяване. Между 54 и 64% си налагат ограничения - не посещават заведения и мероприятия. Българското общество се държи като общество на разума, което знае какво трябва да направи", коментира Тачев.

Според него българите са постъпили зряло от началото на епидемията и са много дисциплинирани. 58% обаче са на мнение, че заплахата от ковонавируса е преувеличена.

"Наша национална черта е да сме недоверчиви. В средата на март тези хора бяха 72%, има отрезвяване в обществото. Една икономическа криза със сигурност ще рефлектира върху парламентарните избори. Ако правителството овладее нещата, управляващите може да запазят един "бонус", подчерта Светлин Тачев.

Той добави, че Слави Трифонов, Мая Манолова и Цветан Цветанов са нови играчи, които ще търсят ниша и възможност, която да заемат.

"БСП няма възможност да събере край себе си протестния вот и да го използва. Търкания в самата "малка коалиция" има неведнъж, остава малко време до началото на редовните избори", отбеляза социологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК