България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българка с уникален шанс за позиция в Съвета на ООН по правата на човека

Ивета Чернева може да стане специален докладчик за свободата на словото

10.06.2020 | 08:32 Редактор: Тодор Петров

България може да има свой представител в Съвета на ООН по правата на човека. Ивета Чернева има шанс да заеме мястото на специален докладчик за свободата на словото.

"Кризата с Ковид-19 демонстрира колко е важно да запазим свободата на словото. В момента надпреварата е изключително интересна, ще бъде много ожесточена битка. Въпреки че Америка не е член на съвета за човешки права към ООН, Тръмп все пак иска да има думата в процеса", коментира експертът по международни отношения Ивета Чернева пред Bulgaria ON AIR.

Тя е независим кандидат, работила е с Барак Обама, а в новата си книга критикува администрацията на президента Доналд Тръмп. Свързала се е с правителството ни, но не е получила отговор и не е видяла сигнали за подкрепа от българската мисия в Женева.

"Всеки независим кандидат може да опита своя шанс. Минах в челната петица без подкрепа от каквото и да е правителство. Стигнах дотук с желание и с опита, който съм демонстрирала", сподели Чернева в ефира на "България сутрин".

Според нея опозицията от страна на Тръмп не означава, че битката е свършила. Тя ще се реши през юли, когато ще се проведе изборът за позицията. 

"Специалният комисар може да направи визита, да напише доклад за ситуацията в определена държава. През няколко месеца сам избира коя държава да бъде това. Не съм участвала в класацията на "Репортери без граници". Надявам се, че ще работя за свободата на словото в България", каза още Ивета Чернева. 

"Моята първа задача ще бъде да адресирам това, което се случва в Америка в момента. Това е недопустимо! Полицаите се държат по безобразен начин. Има над 100 случая на арестувани или лошо третирани журналисти. Когато има протести и криза, точно тогава медиите трябва да са там, да им е позволено да отразяват", категорична е кандидатката за позицията в ООН.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК