България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учени от БАН разгадаха коронавируса, търсят терапия с фина дисекция на клетките

Ковид-19 протича по-тежко при възрастните хора, защото клетките им са по-натоварени, посочи д-р Сорен Хайрабедян

11.05.2020 | 08:45 Редактор: Александра Иванова

Учени от БАН изследват на какво се дължат усложненията от Ковид-19. Проф. д-р Сорен Хайрабедян от Института по биология и имунология на размножаването, обяви пред "България сутрин", че изследването им е пилотно, но  вече става ясно, че коронавирусът уврежда клетките.

"Правим фина дисекция на това, което се случва в клетката. Определяме маркери, които да позволят откриването на терапия", обясни той пред Bulgarian ON AIR.

Основната цел на изследването е да намери начина да спре гена на Ковид-19 да се развива в жив организъм. 

"Белтъкът, с който вирусът влиза в клетките, е мутирал. Когато обикновен коронавирус ви зарази, резултатът е настинка. Обикновеният вирус просто влиза в клетката, но не я потиска и тя остава жива. Ковид-19 потиска клетката и клетъчна жизненост. Той уврежда клетките", посочи проф. Хайрабедян.

Д-р Сорен Хайрабедян посочи още, че Ковид-19 протича по-тежко при възрастните хора, защото клетките им са по-натоварени от тези на младите хора.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Дедовия
преди 3 години
Български вирусологпогна вируса жесток.Хвана го във епруветкаи му капе със пипетка.Пробва със доматен сок.Оня го изпи кат' смок.Даже си поиска още.Очевидно с много мощ е.После го третира с йод.Вируса - пълен ***,хич не се и повлия,само малко пожълтя.С кво' ли той не го третира,оня просто не умира.Резултата - пълна скръб,май вирусолога е много ***.В отчаяние горкиявзе, че сипа си ракияи не щеш ли без да иска,от ракията изплиска.В епруветката поп ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Давайте, БАН! Видя се тези световни организации какво представляват - корумпирани мошеници. вярвам, че вие наистина искате да подобрите здравето на хората. Жалко, че един толуп и правителството му, не може да ви оцени както подобава. Сигнализирай за неуместен коментар