България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ежедневен топъл обяд за най-уязвимите в "Средец" от 1 май до 19 юни

Коментар на районния кмет Трайчо Трайков пред Bulgaria ON AIR

28.04.2020 | 08:25 Редактор: Наталия Тотева

Инициативата "Топъл обяд" е достъпна за всички столични райони. Това е програма за най-уязвимите с адресна регистрация на територията на район "Средец" – три групи хора. Първите са лица, които имат много ниски доходи или са без доходи и са поставени под карантина. Втората група са хора с увреждания, които имат затруднения да се самообслужват и да си набавят храна. Третата група са хора над 65 години, които имат ниски доходи.

Това обясни кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков за услугата, която включва ежедневна доставка на топъл обяд от 1 май до 19 юни за "България сутрин".

Той обяви, че има и втора програма, за която район "Средец" кандидатства. Тя е с по-широк обхват, няма подоходен критерий и се отнася за разширяване на функциите на "Социален патронаж".

"Това са средства от Министерството на социалните грижи, а втората програма е с европари", уточни Трайков относно финансирането на двете програми.

"Категорията, която има подоходен критерий, се отнася за хора с доходи под прага на бедност. Определеният за тази година праг на бедност в България е 363 лв. на месец. Условията са публикувани на сайта на район "Средец", обясни кметът на столичния район за Bulgaria ON AIR.

По думите му районът е един от малките, но на територията му има много възрастни хора. Относно отварянето на парковете, Трайков посочи, че категорично одобрява решението.

"Зоната на Борисовата градина, която е най-харесвана, се намира на територията на район "Средец". Има сравнително малко хора, в тази ситуация дори изглежда малко излишно да се фиксират определени маршрути", каза той.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Правят нещо, дано достигне до всички нуждаещи се. Сигнализирай за неуместен коментар