България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Д-р Брънзалов разкритикува ViruSafe и призна: Не сме учили да лекуваме по телефона

Хубавото е, че познаваме пациентите от години, посочи зам.-председателят на БЛС

08.04.2020 | 09:45 Редактор: Наталия Тотева

През последните седмици чухме за случаи на хора, които след неуспешно домашно лечение постъпват в по-тежко състояние в болнични заведения. Трудно ли е за общопрактикуващите медици да лекуват дистанционно? 

Нищо не може да замени нормалния медицински преглед в кабинет на лекаря. В случая такава е ситуацията, че трябва да се реагира по телефона. Използваме и други варианти за превод на информация относно състоянието на пациентите. Трудно е. Не сме учили да лекуваме по телефоните, но така го изисква ситуацията. То каза д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, който е и заместник-председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

"Всеки един случай е уникален, когато пациентът позвъни по телефона и започне с оплакванията. Хубавото е това, че ние си познаваме нашите пациенти от години. Ние знаем рисковете, които може да предизвика едно заболяване, било то и най-обикновен фебрилитет", посочи още д-р Брънзалов за "България сутрин".

Той коментира и новоизлязлото мобилно приложение "ViruSafe", което ще помага за следенето на здравословното състояние на българите, но и за спазването на карантината.

"Аз не съм получил имейл от здравното министерство или от Щаба, с информация за когото и да е мой пациент, подал там неговото здравно състояние. За ЕГН не коментирам. В същия момент аз нямам пропуснато обаждане от мой пациент. Ако има такова - веднага връщам обаждането, което е много по-добро и по-достъпно като информация за нас, отколкото това въпросно приложение", отбеляза заместник-председателят на БЛС за Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че отмяната на плановите операции не може да дългосрочна мярка.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК