412 са установените заразени у нас, вирусът засегна и Русе

Излекувани са общо 20 души - най-младият е на 27 г., най-възрастният е на 80

01.04.2020 | 08:35 Редактор: Юлия Христова

33 са новорегистрираните случаи на заразени с Ковид-19 у нас, хоспитализираните са 23-ма, общо 412 са заразените в България. Това съобщи на брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

За първи път има регистриран позитивен в област Русе - мъж, прибрал се от ски курорт в Австрия. 21 са заболелите в София за деня, новите хоспитализирани са - двама в "Александровска болница", в "Софиямед" - 1, в "Пирогов" - 3.  

Излекувани са общо 20 души, най-младият е на 27 г., най-възрастният е на 80. 146 са пациентите с Ковид-19, които са настанени в болниците - 14 са в интензивни отделения в София и Пловдив. 

По думите на Мутафчийски в момента депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов постъпва в болница. Групата, която ще се изследва в НС, ще се подаде от председателя на парламента Цвета Караянчева. 

Броят тестове на 1 млн. души, които се правят в България, е 1276 и около 3000 в частни лаборатории. Тестовете също са проблем за снабдяване, това е глобален проблем, който не е решен, Германия набляга на PCR тестовете, посочи ген Мутафчийски. 

Вчера за първи път се е появило съобщение за реформиран тест в САЩ, за който се допуска, че има 99% достоверност.

"Имахме поръчка към Китай за тестове, но от Полша, Румъния, Полша и Чехия бяха върнати масово, тъй като такива тестове са негодни. В Банско лекарите отричаха да имат пациенти с подобни симптоми, има около 50 души, които установихме по други начини. До края на деня ще имаме резултати от тестовете там. Принципите за тестване се определят от СЗО, не ги определяме ние. Досега никой не се е тествал за негова сметка, максимално за 24 ч. можем да направим 1300 PCR теста. Който може да си осигури маска, нека го направи, ние не знаем какъв е човекът срещу нас, наистина не го знаем. Навсякъде го пише - дистанцията да е 2 метра", допълни ген. Мутафчийски. 

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК