България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българка в Барселона: Испанците не спазваха препоръките, вече са уплашени

Виктория Георгиева посочи, че глобите в страната достигат 60 000 евро

30.03.2020 | 09:45 Редактор: Наталия Тотева

Заради коронавирус пандемията икономическата дейност в Испания е преустановена, с изключение на магазини за хранителни стоки и аптеки.

"Трябваше тези мерки да се вземат още по-рано. Хората са вече достатъчно уплашени и държат да си стоят вкъщи. Бизнесите, това са дейностите, хората, които ще пострадат. Има много неотговорени въпроси, много несигурност", разказа за "България сутрин" сънародничката ни Виктория Георгиева, която е живяла в Италия, а в момента живее в Барселона.

"Преди да се обяви официалното извънредно положение на 16 март, имаше призиви да си останем вкъщи, но това беше подканване, не беше задължение. Испанците много не обърнаха внимание на този призив, продължиха да си живеят навън, да си излизат", посочи тя.

Виктория добави, че минималната глоба за неспазване на ограниченията е 100 евро, а максималната - 60 000 евро. Тя се налага в зависимост от сериозността на нарушението.

"Полицията контролира, съответно Национална гвардия. Аз съм в Каталуния, има полицейски контрол", подчерта сънародничката ни.

"Още при обявяването на извънредното положение Педро Санчес и неговият кабинет обявиха изключително силни социални мерки, като визираха огромна сума, която не мога да кажа в детайли как ще бъде разпределена", добави тя относно помощта, която Испания е готова да отпусне.

Виктория допълни, че от днес до 9 април работниците в Испания ще продължат да получават заплатите си. 

"След като мине този период всеки работник трябва да се договори със своя работодател как да върне тези загубени часове, как да ги отработи. Това трябва да се случи преди 31 декември", обясни тя.

"Кметът на Милано, когато все още беше призивът да останем вкъщи, казваше - не, ние не можем да спрем икономиката. Беше излязъл с едно рекламно клипче - "Отидете навън, пийте вино, това не може да ни спре". Една седмица по-късно, когато в Италия вече се обяви извънредното положение, гледах друго клипче. Самите власти се губеха, търсейки най-доброто решение за здравето на гражданите си, но и за икономиката", разказа още Виктория.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК