България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В Хасково има 10 легла с респиратори за тежки случаи

Кметът Станислав Дечев каза, че противоепидемичните мерки се спазват

30.03.2020 | 09:15 Редактор: Наталия Тотева

След новината за положителна проба за коронавирус в Хасково, имаше и добри новини за отрицателни проби на медицинския персонал в болничното заведение. Ситуацията в Хасково коментира кметът на града Станислав Дечев за "България сутрин".

"Беше изследван целият персонал. Всички са с отрицателни проби", потвърди той.

"Има един положителен случай на 26-годишна жена с коронавирус, която е в добро състояние към този момент. Съпругът ѝ и всички контактни лица са под карантина и нямат никакви клинични симптоми", посочи Дечев.

Той допълни, че медиците са подготвени и имат необходимите материали, като общината прави всичко възможно за закупуването на оборудване за попълване на липсите.

"Много от леглата се реорганизират и към този момент. Директорът на болницата отделя един от етажите, на който разполага допълнителни легла. За тежки случаи към този момент са готови 10 легла с респиратори", поясни кметът на Хасково.

И подчерта, че заедно с Общинския щаб се работи върху ограничаването на струпвания на хора в парковете.

"Изградихме и КПП-та. Следим трафика постоянно чрез трафик камерите ни", заяви Дечев за Bulgaria ON AIR.

По думите му гражданите на Хасково спазват мерките, които са предприети.

"Трафикът е точно наполовина спрямо предходните седмици, в които нямаше ограничение", каза Дечев.

Имаше опасения от Общинския съвет за изградения буферен паркинг, който е на мястото на бившето военно летище "Узунджово". Намира се на около 80 км от границата.

"Страшните опасения бяха преди да бъде изградено каквото и да било на този терен, тъй като всички шофьори бедстваха на границата. Всичко това приключи в момента, в който те започнаха да влизат под конвой в летището и да излизат под конвой", посочи кметът. 

"Той е буферен паркинг, но престой на камиони има около 2-3 или 5 часа. Влизат по 20-30, по 50 тежкотоварни автомобила и излизат в рамките на час, два, до 5. Някои остават и през вечерта, зависи кога е вкаран в самия паркинг", обясни Станислав Дечев.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК