България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ветеринар за Ковид-19: Домашните любимци не са заплаха за хората

Д-р Марина Иванова обяви, че има ръст на желаещите да осиновят животно

25.03.2020 | 09:05 Редактор: Ралица Братанова

Страхът, че домашните любимци могат да са преносители на коронавирус, накара много собственици на такива да ги изоставят, въпреки че до момента няма данни вирусът да може да се предава от животно на човек.

"Животните са нашите са спътници, те са част от нашите семейства. В тези условия на изолация се чувстват малко по-щастливи, защото имаме повече време, което да им отделим на тях", коментира ветеринарят от Фондация "Четири лапи" д-р Марина Иванова в "България сутрин".

Тя призова хората да не се паникьосват в тази необичайна ситуация и бе категорична, че домашните любимци не са заплаха за нас.

Николова сподели още, че във фондацията получават повече сигнали за хора, които се разхождат в парковете, отколкото за такива стопани, които изоставят любимците си. 

Тя обърна внимание и на факта, че всъщност има ръст на желаещите да осиновят животно.

"Самите домашни любимци са щастливи от ситуацията. Трябва обаче да помислим как ще преминем към нормалния начин на живот. Да не прекаляваме с грижите в момента, защото животните бързо свикват, нека не променяме поведението си към тях, свързано с това, че сме вкъщи", апелира ветеринарят пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Марина Иванова в момента е под карантина в дома си заради пътуване до Мианмар. Тя призова всички да спазват наложените мерки и сподели, че МВР извършва проверки дали завърналите се от чужбина са си вкъщи.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Стефанка
преди 4 години
Да не се окаже само , че кандидат осиновителите осиновяват животинки само за времето на карантина , за да имат причина за излизане от дома ? Моля Ви проверявайте добре на кого ги давате ! Да не се окажат пак на улицата животните след карантината !?!?!? Сигнализирай за неуместен коментар