България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изчезват ли животоподдържащи лекарства от аптеките и защо?

Нашата цел е или да се регистрира еквивалентен медикамент, посочва пациентка

23.03.2020 | 09:40 Редактор: Юлия Христова

Лекарство, което облекчава симтомите на коронавируса, от години е от съществено значение за ревматологично болните. От известно време те са принудени да се снабдяват с него от други държави, защото в България няма регистриран такъв препарат. Сега, заради справянето с новия вирус и огромното търсене по света, нашите сънародници са в безизходица и не успяват да намерят медикамент, който да облекчи болките им. 

"Диагностицирана бях през 2015 г., от 4 години съм на терапия с въпросното лекарство. До есента на 2019 г. у нас се продаваше друг препарат. От около 3 г. опитваме да привлечем вниманието на институциите, досега не ни беше обърнато внимание", каза за "България сутрин" Миглена Иванова, която страда от лупус.   

Процедурата за регистрация на лекарство е изключително тромава и тежка. Заради Ковид-19 били въведени рестрикции, станало невъзможно нуждаещите се да снабдяват, а никой не се е снабдил с големи количества за дълго време напред. 

"Нашата цел е или да се регистрира еквивалентен медикамент. Надявам се да имаме достъп, защото прекъсването на лечение може да има тежки последствия. По случая има организирана и петиция, която до момента е подкрепена от около 2000 души", допълни Иванова за Bulgaria ON AIR. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК