България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Рачев: Зимата ще накара възрастните да си стоят вкъщи

Страхът е голям и никой не знае какво ще се случи, посочи той

23.03.2020 | 08:40 Редактор: Юлия Христова

Променливо настроение на времето през март у нас. 

"От 3-4 дни поддържаме време, каквото не видяхме почти цяла зима, на места снежната покривка вече е около 5 см. Това е Баба Марта, не е за първи път, не е феноменално. Ще припомня 2015 г. - в Родопите имахме преспи до 3 метра. Днес и утре ще има сняг и студ над половин България. От сряда започва затопляне, от понеделник ще се върнем към време с над 10-12 градуса. През март ситуацията се променя от зимно към пролетно време, с крайности. Този път природата ни даде шанс да си понапълним язовирите, а в планините ще има около 50 см нов сняг. Внимавайте в проходите, там ще има проблеми, информирайте се, каза за "България сутрин" климатологът проф. Георги Рачев. 

Той е на мнение, че завърналата се зима поне ще накара възрастните хора да си останат вкъщи.

Според него април ще започне с нормални температури, но сега все още прогнозите са доста далечни. Нормално е около 10 април да се прогнозира какво ще е времето на Великден, стана ясно от думите му.

"Бизнесът, туризмът, ако не се подпомогне, ще загуби не само секторът, но цялата държава. Страхът е голям и никой не знае какво ще се случи. Липсата на яснота кара хората да са недоверчиви", допълни той за Bulgaria ON AIR.  

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК