България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първан Симеонов: Политическият ни елит реагира сплотено

Според политолога е важно да запазим основните си ценности

20.03.2020 | 09:25 Редактор: Ивет Арабова

СЗО обяви коронавируса за враг на човечеството - няма държава или населено място, което да не изпитва негативните последствия от вирусната инфекция. Ще се пренареди ли геополитическата карта на света след пандемията и очакват ли се промени в  познатите системи за управление след този неочакван урок? 

"Доста популистки внушения има, че недотам свободните общества са по-ефективни в тази ситуация. Трябва да работим с двойно усърдие да докажем, че истината не е такава и нашата част от света също може да бъде ефективна", каза за "България сутрин" политологът Първан Симеонов.

Според него най-голямото предизвикателство е, че живеем на такова място на света, в което ценим свободата на придвижване. 

"Това, което е най-голямото ни предимство, е и Ахилесовата ни пета. Трябва да продължаваме да държим на основните си ценности", смята политологът.

По думите му е имало доста сериозен хаос със Закона за извънредното положение у нас.

"Не е лошо да се запазят политическите противопоставяния, за да има различни гледни точки. Този път политическият ни елит реагира сплотено и има еднопосочно послание", отбеляза Първан Симеонов.

Той смята, че е късмет за страната ни, че ген.-майор Мутафчийски е и добър комуникатор.

"В този момент всичко е социология, а не само медицина. В българското общество доста тачим армията. Важно е дали обществото се мобилизира и то наистина го показва. Ако този път се справим, можем да добием своеобразен национален имунитет и самочувствие", добави Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК